Бойко Борисов: Радвам се, че усилията ни се отчитат

  • 18 януари 2012 16:32

  • 1066
  • 1
Бойко Борисов: Радвам се, че усилията ни се отчитат
©

Радвам се, че се отчитат усилията на България в спазването на финансовата дисциплина и заедно с президента Барозу, ще опитаме в Европейската комисия (ЕК) да търсим по-гъвкави начини за кофинансиране на инфраструктурни проекти.

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Благодарен съм за това, че ще имаме необходимата подкрепа и най-вече разбиране, което именно търсихме, посочи Борисов. Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза, че българският министър-председател й е обяснил своите специфични виждания.

"Ще разговаряме за по-голяма гъвкавост, ние може да разговаряме за това, не можах да дам определени обещания, но ще видим какво може да се направи. От една страна - разбирам ситуацията на България – казва се, че този, който стопанисва добре и спазва критериите за дефицита, има по-лоши условия от този, който не го прави. От друга страна, и ние можем да кажем, че спазваме критериите, но също не получаваме преференциални условия. Например, ако новите федерални провинции кажат – ние искаме същото третиране като България, ще имаме трудности в ЕС. Не може да кажем, че само защото България е по-близо до Гърция и Румъния, трябва да я третираме по друг начин отколкото Саксония или – Саксония Анхалт в Германия. Трябва да обмислим това, мисля, че е много амбициозно, затова аз избрах формулировката - по-голяма гъвкавост и ще видим в консултациите какво ще излезе”, посочи Меркел.

"Още веднъж благодаря, защото най-малкото, се забелязва това несъответствие в принципите. Ние сме за кофинансирането, то затова е измислено, за да могат държавите-членки да бъдат съучастни, дисциплинирани във всеки инфраструктурен проект. Но сега се наруши този принцип, така или иначе, за тези, които не са спазили дефицита, и ние поставихме като питане - дали е възможно във времето, в което действат тези програми за слаби икономически държави - и ние в момента градим инфраструктурата си – още нямаме магистрала от столицата до крайна точка на България), докато ги изграждаме, да вървим в този процес? Или, в най-лошия случай – поне в тези проекти, където не ни стигне кофинансиране, Европейската комисия да се отзове по-гъвкаво. За мен е достатъчно, че ще се работи в случая, и съм убеден, че ще има добър резултат за България, продължавайки тя да бъде дисциплинирана", заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.21 | 06:31

1
Отчитат се, бъди спокоен. Всички усилия отчитаме. Ако не отчитахме, сега Костов щеше пак да е на власт. Или царя.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини