Борисов: Подреждаме си държавата, а не викаме на Меркел - дай малко пари

  • 18 януари 2012 11:21

  • 14768
  • 77
Борисов: Подреждаме си държавата, а не викаме на Меркел - дай малко пари
©

2,1 % ни е бюджетният дефицит за тази година – един от трите най-ниски в Европа. Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас.

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. Много по-добре сме във външния дълг, посочи Борисов. На министъра на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко съм възложил тази година да увеличим броя на инвестициите. За да не ме разберете грешно: най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места, и експортен продукт, посочи Борисов.

Преди две години решихме с моите колеги от кабинета, че има два пътя. Единият път е на популизма, при него – вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент стигаш до канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и казваш: Ами аз закъсах, дай малко пари. Това е единият път. На другите места ще те върнат; в Германия за радост все още не връщате, малко повече се мръщите, но, за радост, не връщате.

Или – да си подредим държавата, да намалим разходите в обществения сектор, да направим пенсионната реформа, да хвърлим усилия в инфраструктурни проекти, да повишим административния капацитет и да направим електронно правителство. Имаме 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си, до февруари трябва да станат над 20.

Това е изключително важно, когато има електронно правителство, всички писма, проекти, движения може да бъде входирано, а администрацията работи по-бързо и човешкият фактор – намалява, посочи Борисов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
14768 77

Свързани новини

Коментари 77

Добави коментар
цецу шлифера

2012.12.19 | 00:53

77
Аз се подреждам с поредния апартамент. а бат Боко Шланга с поредните рушвети от Шеврон АЕЦа и кокво ли още не! А народа ще го подреждаме на централните в Орландовци след като им здухаме живота!
Edypus the King

2012.01.25 | 23:15

76
бойко бОрисов, ти си завършен безроден политик-мафиот и некадърен популист! ти си самодостатъчен и на теб не са ти нужни българи, за да си помпаш мъжествените фантазни представи за себе си ивсички твои лумпенизирани последователи! Като видя, че си некадърен да оправиш малко от малко положението на народа взе да мрънкотиш, че европейците били прекалено богати та да станели техните заплати и пенсии като нашите - ти си един кръгъл идиот и аналфабет, който си няма понятие за европейска история и генезиса на западноевропейската цивилизация! Кънграчюлейщънс, "отличник" смотан!!!Станал си за посмешище в Брюксел и никой вече не те взема на сериозно! Историята ще те постави на мястото ти - в кенефа й като грабител и гробокопач на българщината!
Ълстър

2012.01.25 | 23:15

75
Подреждай си кучкарника, келеш! Щото държавата вече я опропасти! Двамцата с Дянков ще горите в Ада!
Илиев

2012.01.25 | 23:15

74
Баси наглостта за пореден път. Като го слушам Борисов и си мисля как тука сме земен рай а другите репа да ядат. Ама трябва им и на тях един такъв да видят ... хубаво ли ни е !!! На гърците им смъкнаха пенсиите и заплатите 5 пъти и пак са по-високи от нашите, а цените са доло-горе същите, ама от ЕС им дадоха пари и на тях и на испанците и на италианците, а ние нали сме мноооого добре цъфнали и завързали на нас не дадоха. И защо да ни дават нали сме по-добре от Германия. И каква ни е ползата ?! Че кономическия ръст е отрицателен, че малкия и средния бизнес се задушават, че политиката на държавата ни е насочена срещу бизнеса, срещу частниците и срещу хората, че унищожават здравеопазванет и образуванието какво пък нали строим магистрали? И си мисля защо Германия недрапат за толкова чак нисък дефицит. Може ли да има някаква причина. А може да не съм икономист но все си мисля, че не толкова дефицита е определящ, колкото икономическия ръст и добруването на хората. Но всеки народ си е заслужил ъправляващите.
Сашо

2012.01.25 | 23:15

73
За всички които искат да разберат какво всъщност е бюджетен дефицит - из "Макроикономикс" на проф. Трайчо Спасов - Експанзивната фискална политика се провежда, когато макроикономиката функционира под равнището на потенциалното производство и на пълна заетост. Това е свързано с формирането на рецесионен разрив в съвкупното производство, както и разрив в БВП, и наличие на безработица. Стимулиращата фискална политика оказва разширяващ ефект върху икономиката. Тя предполага увеличаване на правителствените разходи. В резултат на това съвкупните разходи също нарастват и изтласкват съвкупното производство към потенциалното му равнище. Друг инструмент на експанзивната фискална политика е и намаляването на данъците върху дохода. Тази икономическа мярка предизвиква увеличаване на разходите за потребление и също има стимулиращ ефект върху съвкупното производство. При определени условия правителството може да комбинира действието на двата инструмента – увеличаване на правителствените разходи и намаляването на данъците. Използването на този механизъм на фискална политика се отразява при формирането и изпълнението на държавния бюджет – когато правителствените разходи превишат данъчните постъпления се формира и увеличава бюджетният дефицит.Натрупването на бюджетен дефицит и съответно на държавен дълг не бива да се подценява, тъй като това формира икономическа тежест върху бъдещите поколения. Същевременно той може да предпазва икономиката от дълбоки сътресения или да стимулира прогресивни структурни изменения в националното стопанство.
AJ4A

2012.01.25 | 23:15

72
И какво по-точно искаше да ни кажеш с това си писание (или по-скоро преписание)????? Решил си да правиш ПиАр на Дянков и на Бойко ли ....... или се опитваш да ни обясняваш колко мъдро от тяхна страна е било като са свалили преките данъци и са вдигнали бюджетните разходи ли????? Като пишите, поне разбирайте какво пишите, че и споделяйте с нас какво точно се опитвате да напишете, че много често желанието е едно, написаонто обаче говори за съвсем друго!!!! Бойко Борисов говори неща, които хич не разбира и освен да стане за смях с някое свое изказване, друго надали може да се очаква да се случи!!!! Възложил бил той тази година да се бил увеличил броя на инвестициите ............. о.к., няма да са 2 за по 1 млн. евро, а ще са три за по 300 хил. евро; няма да са високотехнологични, а ще са в строеж на нови МОЛ-ове примерно!!!! И резултатът от тези инвестиции ще бъде .......... повече от уникален!!!! Те нека да създават благоприятна среда само за руски, китайски и арабски инвеститори и инвестиции, пък да видим колко от прогресивните хора ще останат в България за да ги експлоатират съмнителни бизнесмени от държави със съмнителни "пазарно-централизирани" икономики!!!!
до феновете на боко тиквата

2012.01.21 | 13:34

71
Поредната изцепка,на Боко-тиквата няма да я коментирам,искам да се обърна към неговите гласоподаватели,пишещи в Novini.bg.Помиярчета,дайте някаква банкова сметка,аз лично ще направя дарение,за да може да си купите букварчета,малко от малко да се ограмотите в кучкарника.МНОГО СТЕ ПРОСТИ ЕЙ!!!За мен,е истинско мъчение да ви чета несвързаните коментари,а и да схвана логиката на кучешките ви мозъци,дано Цветанов да ви прати от телешките пържоли да живнете малко!!!НЯМА ЛИ ДА ПРОГЛЕДНЕТЕ ВЕЧЕ!!!Какво,трябва да направят още управляващите?Лошото е че заради такива "фенове" като вас страдат всички българи!!!
/////

2012.01.21 | 13:34

70
stiga ste se oplakvali samo mrankate varnete si komunistite te 6te vi dadat za du6ata sram me e 4e ima hora kato vas v Bg samo mrankat i 4akat nqkoi da gi opravi.ta zatova nie nikoga nqma da se opravim. sviknaliste komunqgite da vi davat trohi4ki hlqb i ste 6taslivi a opreli da napravite ne6to se oplakvate i dargavata e lo6a
до феновете на боко тиквата

2012.01.21 | 13:34

69
Човече,не сме мазохисти,нагла пасмина сте ей!!!Толкова ли е трудно да пишеш на български?
shatterer

2012.01.21 | 13:34

68
Стига ни опява за тези комунисти бе, педал неграмотен!!! Сегашното управление не става и трябва да си ходи,....ако ще и фашистите да дойдат на власт после! Бягай да лижеш задници!!!

2012.01.21 | 13:34

67
А бе лумпени прости , на вас колко пъти да ви се обяснява , да се изучите малко от малко поне , на четмо и писмо !?Да прочетете поне "Винету " и не се спирайте само до "Ташунко сапа" , и тога , изразявайте писмено мнение. И заповядйте на писмен диалог.
Къде сме ние?

2012.01.21 | 13:34

66
http://forumat-bg.com/politika/1569-kameran-kam-merkel-molya-ne-mi-davajte-za-primer-balgarite;----В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германският канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля , не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По долу предаваме пълният отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа, като цяло: “ Питате ме защо не подкрепих, опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особено ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“ За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло, балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример, нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг, но на каква цена и кой я плаща? Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние начаса сме готови да го напуснем. Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да и това е държава членка на Европейският съюз. Че една голяма част от населението, поради етническият си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост с което проблема относно бъдещото икономическо състояние на България се явява с все по-тъмни краски. И още - Населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държави където се водят военни действия. За последните десет години, населението на България се е стопило с над един милион или близо 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има в предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудоспособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено? Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи има и още! Да видим и техните политици, тези които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собственият си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли, как тази държава е била разграбена, а икономиката и разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците и трупат капитали като консултанти спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящият им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление което българите наричат мутри, а ние организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящият им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия опитващи се и успяващи да кадруват използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим? Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи залегнали в устоите на създаването на Евросъюза. И така да обобщим, имаме за пример държава с добри моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение мизерията, неграмотността, апатията и моралният упадък на обществото; и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез горе описаните методи. Е г-жо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания, не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво. Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата. Не е ли подигравка със здравият разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единствено за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите доколкото ги има са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките без да им се осигури друга алтернатива. Нима, г-жо Меркел, сте забравили какво образувание е Държавата? Нека ви напомня - Държавата е обществено образувание. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците е меко казано цинизъм. Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата която това обществено образувание дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война. Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите които подпомагат своите близки като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът ви за финансова стабилност, то кажете ми къде да емигрира средният Европеец – на Луната, на Марс, на Плутон? Г-жо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в исконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби подтиснати и унижени. И тогава, тези човеци възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика, стабилна и просперираща. Всичко останало е България. Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!“
ФЪГ

2012.01.21 | 13:34

65
КАК СИ ПОДРЕЖДАШ ДЪРЖАВАТА БЕ БОЙКО НА ГЪРБА НА НАРОДА.НЕМОТИЯ БЕДНОС МИЗЕРИЯ.ТИ СИ НАЙ МИЗЕРНИЯТ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗАДМИНА И КОМУНЯГИТЕ.

2012.01.21 | 13:33

62
Сега да ви питам кой според вас е най добрият министър досега в България след 1989г.Като ви гледам много разбирате.Самоще ви кажа това което съм чул и видял.Живях в Дания и получавах хубава заплата,но заплата която да си я харчиш тука,единственото евтино нещо там което можеш да си позволиш е храната и то ако си я готвиш вкъщи,всичко останало е много скъпо - ресторанти,закусвални,а да не говоря за данъците и застраховки, дза детска градина на ден плащахме по 30 евро ,за кво да говоря,държавата ти взима всичко и накрая кво остава, минималното. Аз не съм за никой политих не се интересувам от това,но от всичко което съм чувал разбрах Жан Виденов докара България до хиперинфлация и стопи парите на народа,Царя дойдена власт даде празни обещания за некви си 800 дни а кво направи присвои хиляди декари гоеи и земи по Боровец и си отиде по живо по здраво, дойдаха там Тройната коалиция ли как им викат и те управляваха във време в което държавата имаше пари ,строяха се много жилищни обекти купуваха се и се продаваха земи,хотели апартаменти ,цените растяха хазната се пълнеше и какво направиха те Станишев присвой апетитни земи по морето за милиони а даде камънаци които не стават за нищо.Спряха им парите за еврофондовете,даже в Дания се коментираше колко сме жалки българите.Сега при Боко или бойко там както го наричате се вижда че се прави нещо, не се е чуло нищо да е открал или присвоил и държавата не фалира, а Гърция и Испания и Унгария които бяха за пример си отиват и трупат дългове които ще ги изплащат дълги години. Просто искам да ви дам съвет ако искате го приемайте ,вие си решавате но не бързайте да критикувате и да обвинявате просто гледайте първо хубаво фактите и си припомняйте отвреме на време.Благодаря ви .

2012.01.21 | 13:33

64
К'во пак ще реди тоя пещерняк бе ? "Наредил" си ни вече к'ат си му е реда . Бокооооо .... еееейййй........п**коооо непоръбена .... запри се бе пустиняк. Да си сиера ,на късмета си , да си сиера ....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини