Ген. Кирчо Киров: Има голям проблем за националната сигурност

  • 07 септември 2017 09:21

  • 3677
  • 2
Ген. Кирчо Киров: Има голям проблем за националната сигурност
© БТВ

Кадровото състояние на ДАНС – 20% кадрови некомплект, и Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР) – 38%, съчетано с огромното число незаети бройки в армията, създава голям проблем в системата на национална сигурност и отбрана като цяло. Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в сутрешния блок на БТВ, коментирайки доклада на ДАР.

Причините може да се търсят в много посоки - например в недоброто състояние на образованието и продукцията от потенциални кадри на структурите за отбрана и сигурност, което то произвежда, недобре работещата кадрова дейност на структурите за кадрово обезпечаване на тези институции, което всъщност е въпрос на организация, заяви ген. Киров.

Според ген. Киров би трябвало работата в разузнаването да се смята за престижна, „макар че в последните години престижът му значително падна, не само на него, но и на специалните служби като цяло, в това число и на армията“.

Тежестта трябва да падне на външното разузнаване, чийто приоритет е придобиването на изпреварваща информация за сигурността на страната, за заплахите от тероризъм, за териториалната цялост на страната, от бежански поток и т.н. Защото в такава сложна обстановка, в която с намира страната, външното разузнаване е това, което трябва да даде изпреварващата информация за вземане на държавни решения, каза гостът.

За констатацията в доклада на ДАР, че ислямизацията на ромските махали е една от основните заплахи за териториалната цялост на страната, ген. Киров каза, че разрешението на тези проблеми има само държавнически измерения, това е въпрос на политика, на стратегия – в политиката, в икономиката, в интеграцията и приобщаването на малцинствата, включително образованието.

Според него мигрантите не са проблем за България в такава степен, в каквато бяха преди 1 – 2 години.

Константин Тодоров
3677 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дуци

2017.09.07 | 23:19

2
Цървули , никой не го е еня за държавата и ДАНС също , от заплатаджии на държавната ясла плюскат като прасета , да се закрие тази хранилка на тунеядци , А Кирчо го боли патката !
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

2017.09.07 | 22:10

1
ВСЕ ШЕФОВЕ НА ДАНС! Сертов в неизвестност, ДАНС не може да го открие, а го намира жена му! Друг открит в собствените ми складове с контрабандни цигари за милиони! Кирчо Киров дава акъл в ТВ, а е подсъдим за 5млн. откраднати от ДАНС!

Добави коментар

Водещи новини