Цецка Цачева: Стремим се към нов закон, чрез който да се създаде нов орган за борба с корупцията

  • 01 септември 2017 13:25

  • 1393
  • 8
Цецка Цачева: Стремим се към нов закон, чрез който да се създаде нов орган за борба с корупцията
© Булфото (архив)

Стремим се към нов закон, чрез който да се създаде нов орган за борба с корупцията, за да отговорим на критиките, че разпокъсано институциите в момента работят в тази насока. Амбицията е до края на сесията на НС законът да бъде приет, обясни правосъдният министър Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 в парламента на дискусия за новия закон. И допълни, че не се цели механично сливане на институции.

Новият орган да се избира от НС, защото така ще се гарантира независимост. И само така може да са налице гаранции за публичност и отчетност, посочи Цачева, предаде БТА.

Когато се стигне до запорирано имущество, с него ще се занимава новата комсиия, допълни правосъдният министър.
Председателят на вътрешната комисия в НС Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа подкрепи Цачева, че председателят на новия орган е добре да бъде избиран от парламента.

Според главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в кръгът на лицата, които трябва да декларират имуществото си, е прекалено широк. Същото важи и за кръга разследвани.

Така например той не вижда смисъл в този списък да е председателят на БАН или директорите на национални паркове и ловни стопанства. Но трябва да се включат членовете на комисията по енергийно и водно регулиране.

Ако на новата комисия се разреши да притежава СРС-та, то ще има вече три централи за подслушване у нас, а на въпроса за контрола всеки сам ще си отговори, каза Цацаров. Той изрази опасение и за това как ще бъдат използвани доброволни сътрудници.

Главният прокурор не се съгласи с председателя на ДАНС, че няма опасност за служителите на агенцията, които преминават в новия орган, тъй като трябва да преминават през тест за почтенност.

ДПС принципно ще подкрепи идеята за нов закон, но критиките ще бъдат изтъкнати в пленарна зала, каза Хамид Хамид, според когото остават съмненията, че се създава паралелен разследващ орган.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" отправи критики в частта на закона, която касае конфискация на имуществото. Нужна е много по-сериозна превенция, посочи той и предложи да има централизиран регистър за публикуване на декларации, в който да влизат и декларациите за конфликт на интереси, а не само тези за имущество.

Председателят на ССБ Атанас Атансов смята, че новият орган, който ще бъде създаден, трябва да е максимално независим, но и да се търси максимална отчетност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1393 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.11.08 | 13:36

8
ТАРТОРИТЕ на ГЕРбСП са потомци на терористи!Шумкарите-мандраджии били на кашкавалена диета, сегашните са на суджукова диета и на кафенце в ЦУМ...И си харчат откраднатите от нас пари от КТБ

2017.11.08 | 13:36

7
ЕЙ ТРАВЕСТИТ ВИЕ СТЕ КОРУПЦИЯТА ОТ ГРОБ

2017.11.08 | 13:36

6
Ще създавали нов орган тия малоумници !!!! ХА ХА ХА !!!
ОТВРАТ

2017.11.08 | 13:35

5
МАХНЕТЕ ТОЗИ ТРАВЕСТИТ БЕЕЕ АЛООООО

2017.11.08 | 13:35

4
Само създават органи е резултати нулеви много агенции звена полиция просто гледат да създадат работни места за своята рода и да прахосат парите на данъкоплатеца!

2017.11.08 | 13:35

3
КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.А ТОЗИ ТРАВЕСТИТ ТРЪГНАЛ ДА КАЗВА.НЯМА КОЙ ДА ВЯРВА.

2017.11.08 | 13:35

2
новия орган е за гъза ти , а вече съществуащи те огани да почнат да си вършат работата
Бойко

2017.11.08 | 13:35

1
Миризлива. путка проста кутва

Добави коментар

Водещи новини