Шеврон може да проучва за газ, но без метода хидравличен удар

  • 17 януари 2012 13:48

  • 1856
  • 5
Шеврон може да проучва за газ, но без метода хидравличен удар
©

Правителството оттегля решението, което дава право да се подпише договор с фирмата „Шеврон”, като внася допълнително условие.

Фирмата ще може да извършва проучвания за нефт и природен газ по конвенционалния метод, но няма да може да използва технологията хидравличен удар. Разговорите с „Шеврон” по условията на договора и за това каква би била тяхната работна програма предстоят.

Използването на технологията да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе вреди върху околната среда, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Разрешението, което даде Министерският съвет, е за проучване за нефт и газ, без да се уточнява технологията. Нито в условията на конкурса, нито в офертата, която подадоха компаниите, които кандидатстваха, се говори за технология. Тъй като знаем какви са перспективите за намиране на природни богатства в този район, изкарахме темата за шистовия газ веднага след като приключихме конкурса. Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нокти, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда, каза министърът.

Трайков уточни, че именно в работната програма – обща и годишна се описват технологията и методите, които след това минават на одобрение.

В много страни има създадени парламентарни комисии, които да отчетат фактите и предположенията за рисковете и влиянието им върху околната среда и човешкото здраве. По думите му – в нито една страна досега тези комисии не са излезли с окончателни заключения. Министърът обаче е предложил на икономическата комисия в парламента да обмислят създаването на ад хок работна група или комисия в Народното събрание с цел преглед на цялата известна досега международна практика и изследвания, за да може да бъде взето информирано решение. Подобна група съществува и в рамките на ЕК отскоро като платформа за обмен на информация между различните страни.

Повече от година отне международният конкурс, спечелен от „Шеврон” с най-добрата оферта по отношение на инвестициите за проучване, за околна среда и паричния бонус за българската държава. Никъде обаче – нито в условията на конкурса, нито в офертата на „Шеврон” и останалите компании се говори за технологията хидрофракинг. При това положение ние внасяме това допълнително условие, за да се знае отсега, че при представяне на работната програма не трябва да се включва тази технология, каза Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

1856 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
bg

2012.01.17 | 22:19

5
Ако четете добре изказванвто на Господ Бойко ще разберете,че тези с мораториума да го духат!Няма и намек за категоричен отказ.Напротив, уж сме им забранили,ама нека да си проучват.Ще чакаме да ни убедят колко е безопасно,,,,да измислят нова технология.А, на бас,че специално за нас ще я измислят.Само чакат да се успокоим и позадремем! И кой ще ги контролира?...Приятеля на Мишо Бирата,,който вместо да го контролира му отваряше вратата!...Хора-а-а-а, Мутрата е взела парите и трябва да си Ги заработи.Той пари не връща!... И не е като Първанов-като обещае изпълнява!Честито на ВСИЧКИ които са гласували за ГЕРБ! Е,след тях наистина ПОТОП !
AZ sum

2012.01.17 | 22:19

4
Ето ви линка, Изтеглете филма и го гледайте за да разберете по какъв безобразен начин и лъжат тезе престъпници и национални предатели... http://zamunda.net/details.php?id=271297&hit=1
f

2012.01.17 | 22:18

3
оставка за тоя боклук и национален прадател. да му окапят зъбите и езика с които прави такива коментари! ВЪН ЕНИЧАРИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВАТА И ПАРЛАМЕНТА! трайчо ше висиш на въжето - ти и цялата ти фамилия! вън от България шеврон газпром и всички международни престъпници! БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!
AJ4A

2012.01.17 | 21:52

1
България на Българите - това звучи прекрасно, ноооооо кои според теб са Българи и кои не са????

2012.01.17 | 22:18

2
Ебахти некадърния и двуличен министар. Народа ли трябваше да ти каже, че това което си подписал е развързало ръцете на Шеврон да тровят Добруджа с хидравличният удар или ни лъжеш май директно в очите и си очаквал тихомълком да не се усетим и да мине номера. Да ама не мина усетихме се, че това решение е престъпно спрямо нашата вода, плодородна земя, чист въздух и нашият живот и ти незнам дали се притесняваш някой да не те помислил за невеж след всичките тези протести против, но ще останеш в съзнанието на българите и в историята ни като човекът продал или опитващ се да продаде живота, здравето, водната и хранителната ни независимост на нас и на следващите поколения.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини