Неизвестен депутат от ГЕРБ потроши 36 бона за командировки

  • 17 януари 2012 06:50

  • 1533
  • 0
Неизвестен депутат от ГЕРБ потроши 36 бона за командировки
©

673 441 лв. Точно толкова е изплатило през 2011 г. Народното събрание на депутатите, пътували в служебни командировки зад граница. Това сочи справка, предоставена на “Труд” от администрацията на парламента по Закона за достъп до обществена информация.

Ако големите разходи за командировки в чужбина са логични за председателката на парламента Цецка Цачева, както и за заместника й Георги Пирински от БСП или за синия Асен Агов (първият българин, избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО), то повече от странно е, че призът за “пътешественик №1” се полага на депутата Константин Язов от ГЕРБ.

Депутатът на Бойко Борисов, който рядко е попадал под светлината на прожекторите и дори трудно може да се открие негова снимка, е дал фактури за осребряване на стойност 36 045,48 лв. Странното е, че той не е сред председателите на комисии в парламента, нито е в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, а в комисията по външна политика участва от едва два месеца. Язов обаче също е зам.-шеф на постоянната парламентарна делегация за НАТО. И точно с този си статут той обясни пред “Труд” честите си воаяжи зад граница. “Титуляр е колегата Доброслав Димитров (ГЕРБ), който обаче е и шеф на комисията по външна политика, отбрана и сигурност в Народното събрание. Постът му е доста ангажиращ и по тази причина най-често се налага да пътувам вместо него”, спокойно обясни Костадин Язов.

От командировки в чужбина ГЕРБ-ерът рекордьор явно няма много време за изказвания в пленарната зала - направил е само две.

На второ място с 34 577,09 лева изплатени средства за командировки в чужбина е зам.-председателят на парламента Георги Пирински (БСП). Лъчезар Тошев от СДС пък е зам.-ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, с което се обясняват фактурите му на стойност 24 932,96 лева.

В топ 5 на класацията на депутатите, най-често пътували за участия в международни форуми, са още независимият избраник Марио Тагарински, на когото от бюджета на парламента са изплатени 23 185,31 лева, и Асен Агов (“Синята коалиция”) - 20 583,49 лева.

Чак на шесто място се нарежда председателката на Народното събрание Цецка Цачева - (ГЕРБ) - с нейните 18 566,73 лв. Вероятно посещенията на шефката на Народното събрание зад граница са изключително сериозни, но това, което дълго ще се помни, е визитата й през миналата година в Индия. Посещението се осъществи от втория път, тъй като делегацията, водена от нея, в която имаше депутати и министри, бе забравена от летищната администрация, не успя да излети по разписание и се качи на следващия полет.

Под шефката на парламента Цецка Цачева се нареждат Красимир Минчев - (ГЕРБ) с 17 929,63 изплатени лева, Юнал Лютфи - (ДПС), с 17 632,55 лева, социалистът Янаки Стоилов с 16 695,46 лева и шефката на младежката организация на ГЕРБ Моника Ханс Панайотова.

В интерес на истината, през 2011 г. е имало 100 избраници, които нито веднъж не са напускали пределите на страната. Освен тях има и такива, които са били изключително скромни в харчовете зад граница. Сред тях са Неджми Али от ДПС, предоставил фактура за 23,96 лв., Ангел Найденов (БСП) за 68,45 лв., Румен Стоилов (ГЕРБ) - 74,78 лв., Цветан Костов (ГЕРБ) - 82,14 лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
1533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини