Пирински счупи рекордите по воаяжи в чужбина

  • 03 януари 2012 08:39

  • 895
  • 1
Пирински счупи рекордите по воаяжи в чужбина
©

Бившият парламентарен шеф и настоящ заместник на председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 Георги Пирински счупи рекордите по воаяжи в чужбина.

За по-малко от година соцдепутатът е издухал почти 33 хил. лв. за командировки зад граница, става ясно от справка за харчовете за посещения на законотворците извън страната, пише „Монитор”.

Същевременно командировъчните на шефката на законодателния храм са в тройно по-малък размер, макар че тя е обсипвана с покани от чужди държавни ръководители да им гостува. Още с встъпването си в длъжност Цачева оряза круизите на депутатите и се зарече да спусне тотално вето върху обиколките им из екзотични държави. Това стана, след като в средата на 2009-а се оказа, че под ръководството на Пирински Народното събрание е похарчило 90 на сто от предвидените за пътувания общо 400 000 лв.

В списъка с депутатите с изтъркани от пътувания подметки се озоваха тогавашните социзбраници Георги Юруков и Пламен Ранчев, които си организирали тридневна екскурзия до германския град Дортмунд, за да присъстват на ловно изложение. В отчета за командировките на бившите избраници присъстваха и доста екзотични дестинации като англо-нормандските острови.

Само за първите 6 месеца на 2009-а колите от парламентарния автопарк пък бяха навъртели почти 2 млн. километра, равняващи се на 50 пъти обиколката на екватора. Шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на с изумление установи, че за 4 години Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра е пропътувал със служебната си лимузина 330 хил. км. Оказа се също така, че самият Пирински е поръчал в последните дни на поста си самолетни билети за 4 млн. лв., което провокира сегашното парламентарно ръководство да скъса скандалния договор и да сключи нов за двойно по-малко пари. Наполовина спаднаха и общите разходи за командировки под ръководството на Цачева в сравнение с предшественика й.

Обиколките в чужбина на народните избраници от предишния парламент са стрували на данъкоплатците колосалните 4 744 790 лв., което прави средно по около 1,2 млн. лв. на година. Само за самолетни билети тогава са издухани 2,5 млн. лв. Общо 5 121 795 лв. пък са пръснали за кръстосване на страната депутатите от предходното Народно събрание.

Междувременно откакто Цачева оглави институцията през юли 2009-а до октомври 2010-а за командировките на депутатите и парламентарните чиновници в чужбина са заминали едва около 600 000 лв. За да бъдат свити разходите за воаяжи, се въведоха драстични мерки, като се стигна и до въвеждането на таван от 2500 км на месец за пробега на всяка от парламентарните лимузини. Така парламентът се оказа първенец по икономии сред държавните институции за 2010-а със спестявания в размер на цели 10 млн. лв.

Според предоставената на вестника по Закона за достъп до обществената информация справка, за периода от 1 януари до 30 ноември 2011 година депутатите са похарчили общо 606 610 лв. 103 от всички 240 законотворци не са изхарчили нито лев за обиколки в чужбина. Командировките на 7 народни избраници са стрували под 100 лв. Сред тях е и председателят на парламентарната група на ГЕРБ, чиито визити в чужбина са глътнали едва 45,14 лв.

Единственият конкурент по харчове на Пирински пък е Костадин Язов, който също е похарчил за посещенията си зад граница около 33 бона. По традиция сред рекордьорите по воаяжи е и тъмносиният Асен Агов. Командировките на депутата, който има ангажименти покрай сбирките на Парламентарната асамблея, възлизат от началото до края на ноември миналата година на общо 19 132 лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DoG

2012.01.03 | 09:08

1
Вояж вояж,имаше една френска песен преди,на български думата бешеееее...беше ..."пътуване" да! Пътуване!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини