1,3 млн. лева за покупка на електромобили предвижда екофондът за нуждите на общините

  • 19 юли 2017 14:22

  • 4040
  • 2
1,3 млн. лева за покупка на електромобили предвижда екофондът за нуждите на общините
© МОСВ

Нова покана в схемата за насърчаване използването на електробомили обяви днес УС на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Предвиденият ресурс за третата покана на електрически превозни средства (ЕПС) за нуждите на администрацията е 1,3 млн. лева, съобщи на брифинг в МОСВ министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Идеята е да се стимулира средата за живеене в населените места, тъй като елетромобилите намаляват въглеводородите и праховите частици, не генерират въглеродни емисии и шумовете, намаляват и разходите за поддръжка, подчерта той.

Предвиденият ресурс е от 1,3 млн. лева, а поканата е насочена основно към общините и държавните институти, като този път значително е разширен списъкът на допустими за финансиране видове електробомили.

"Акцент в новата покана са превозните средства, които общините могат да използват за комунални, социални, контролни и транспортни дейности като почистване, поддържане на паркове, социален патронаж, инспекции, както и за осигуряване на вътрешноселищен обществен транспорт в малки населени места", обясни Камелия Георгиева, изпълнителен директор на НДЕФ. Тя каза още, че всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид, независимо от цената, на която превозното средство се купува.

Допуска се кандидатстване за електромобили и plug-in хибриди, а размерът на финансирането е от 20 000 лева за ЕПС и 10 000 лева за електрически хибриди. Срокът за кандидатстване е до 2 октомври 2017 г., подчерта министър Димов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4040 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.19 | 16:25

2
НАСЪРЧАВАМЕ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО.ТЕСЛА ,ТОЙОТА И ДР. ТОЯ ПЕДАЛ НЕНО Е ГОЛЯМ РОДОЛЮБЕЦ ,РИМУВА СЕ ,ВСЕ МУ У ГЪЗЕЦ ,НА ПЕДАЛА ОТ ГРОБ...

2017.07.19 | 16:24

1
Трябва да се започне от държавната структура за покупка на електромобили. Президентство,министерски съвет, общини, МВР и тогава колко ще се подобри въздуха в градовете.

Добави коментар

Водещи новини