БСП: Политиката на Трайков към немските инвеститори е престъпна

  • 13 януари 2012 09:59

  • 956
  • 1
БСП: Политиката на Трайков към немските инвеститори е престъпна
©

Има тревожна тенденция на напускане на големи немски инвеститори от България. Това са фирми, които са работили законосъобразно, били са ангажирани с икономическия растеж на България, но напускат България.

Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Меглена Плугчиева.

"Пикът на инвестициите беше през 2007 г. - 2 млрд.евро. От 2009 година има драстично намаляване на тези инвестиции. Буквално имаше гонение над немски фирми като Е.ОН и "Сименс", като дори се стигна дотам, че Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се трябваше да каже, че тези фирми не нарушават българските закони. Какво става фирмите ли бягат или вие ги гоните", обърна се Плугчиева към икономическия министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

В отговор министърът каза, че две големи немски фирми тази година са инвестирали над 200 млн. евро и са създали над 150 работни места у нас. "Не знам за вас, но за нас това е знак за надеждност. Много от немските фирми у нас все още работят успешно и дори разширяват мощностите си", добави той.

Петър Димитров от БСП каза, че е обезпокоен от успокояващия тон на министъра. "Когато се оттегли Е.ОН, трябваше да се обадите на Св. Синод да удари камбаните, трябваше да обявите национален траур. Вие казвате - няма проблем, ще дойдат други. Все едно да кажете, че Германия излиза от ЕС, но няма проблем - влиза Черна гора. Това е престъпна политика и ще дойде момент, в който ще отговаряте за тези престъпления", заяви Димитров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
956 1

Коментари 1

Добави коментар
nkvd

2012.01.14 | 02:00

1
Твърдо съм против Борисов и 90% от решенията му. Но в случая какво точно са инвестирали шиб-ните ЕРП-та. И Сименс и ЕОН източват малкото останало в България. Сименс защо не почнат да си произвеждат ядреното оборудване тук например. ЕОН колко километра ел. мрежа са прокарали. Сименс ни продава прескъпо някакви принтери за лични документи, а ЕОН смуче пари за препродаване на ток. Хайде стига с тоя "смешен плач". Инвеститор е тоя който оставя нещичко в тая страна.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини