Мая Манолова: ЦИК се превърна в политическо сито

  • 02 юни 2011 12:53

  • 2965
  • 3
Мая Манолова: ЦИК се превърна в политическо сито
© Булфото

Това каза народният представител Мая Манолова при обсъждането на промените в Изборния кодекс. Манолова посочи, че Венецианската комисия е поставила този въпрос и той ще бъде отбелязан в доклада през юни.

Създават се и ред други пречки за допускане на политически партии до изборите, но това е най-грубото средство за отстраняване на неудобните политически субекти. Това правомощие на ЦИК е партизирано и политическо изгодно на управляващите, посочи Манолова. По думите й изборната манипулация, заложена в този кодекс, започва още от първите текстове.

Четин Казак посочи, че правото на ЦИК да издава методически указания за прилагането на закона е много опасно и е нож с две остриета, тъй като дава право на ЦИК да тълкува изборното законодателство. По думите му специално тези методически указания, ако дадена партия счете, че те се отклоняват от кодекса, трябва да могат да сезират Конституционния съд. Това предложение, което сме направили цели да се прецизира моментът, от който може да се обжалва даден акт на ЦИК, посочи той.

Манолова заяви, че още по-съществен текст е отпадането от съдебен контрол на методиката за определяне на резултатите от гласуването. По думите й ГЕРБ си оставя правото чрез мнозинството си в Централната избирателна комисия да определя изборните резултати. „Аз мисля, че е недоспустимо това затваряне на очите от страна на мнозинството”, посочи Манолова.

Последвайте канала на

2965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
as

2014.08.22 | 13:00

2
Три красиви жени на снимката ! Въпреки годините им :) Ама май само с визия могат да ме хванат !
минавам

2014.08.22 | 13:01

3
Дам - особено Грипът вдясно!... Само не разбрах...що приличат на Чалга Кифли?!? :D
минавам

2011.08.01 | 22:44

1
Дам - особено Грипът вдясно!... Само не разбрах...що приличат на Чалга Кифли?!? :D

Добави коментар

Водещи новини