Как Великобритания ще напусне ЕС

  • 29 юни 2017 20:00

  • 5088
  • 5
Как Великобритания ще напусне ЕС
© Getty Images (Архив)

Народните представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние, цитирано от пресцентъра на НС.

Преговорите, които започнаха с Обединеното кралство за напускането на ЕС, са тема, която вълнува много граждани и не искам тези преговори да остават непрозрачни, каза пред журналисти след разговора Мишел Барние. По думите му преговорите интересуват всички страни-членки на ЕС и всички трябва да участват в дискусията. Днес съм в София и ще продължа да посещавам всички столици, за да се срещна с организации на работодателите, на синдикатите, с представители на парламентите и на правителствата, обясни Мишел Барние.

България ще има изключително важна роля да председателства Съвета на Европейския съюз в началото на следващата година и се надявам страната ви да ни помогне да постигнем успех, допълни Барние.

Той информира, че пред представителите на Народното събрание е казал, че ЕС има и много повече въпроси, които трябва да разрешава. Брекзит е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по емиграцията, посочи главният преговарящ пред журналисти.

Знаем, че България трябва да се подготви и да носи отговорността по време на българското председателство по темата Брекзит и сме готови за това, заяви по време на срещата председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя отбеляза, че за нас е важно да следим как вървят преговорите основно по правата на гражданите, защото над 70 000 български граждани живеят и работят във Великобритания.

Като председател на Комисията по външна политика мога да Ви уверя, че България приема т. нар. фазов подход в преговорите или правилото „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”, подчерта Джема Грозданова.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че възприетият от Мишел Барние прозрачен подход е много важен и е добър пример за работа и в други сфери на дейност на ЕС. Той подчерта, че в България въпросите за Брекзит сигурно са малко по-високо в дневния ред и много често се споменават както в парламента, така и обществото. По думите му българското председателство на Съвета на ЕС ще мине в някаква степен и под знака на дискусията за Брекзит, защото голяма част от работата по преговорите трябва да бъде приключена в този период.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
5088 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.07.01 | 08:15

5
КАТО ЕДНО И ЕДНО ДВЕ.
АНТИ ГЕЙБЕРИСТ

2017.07.01 | 07:58

3
ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ЕВРОСЪЮЗА.
АНТИ ГЕЙБЕРИСТ

2017.07.01 | 07:59

4
ЗА МОДЕРАТОРА ЩЕ БЪДЕ ТЕЖКО.ЩЕ УМРЕ ОТ ГЛАД.
аз

2017.07.01 | 07:58

2
Ти остави глупостите за разпадането на ЕС (ние си знаем, че няма да се разпадне), а кажи кога ще подадете молба за присъединяване на Русия? Че тая работа хич не е лесна! Ще ви трябват поне 30 години!
ще се върнем към 1991-92г

2017.07.01 | 07:58

1
Ако се разпадне Евросъюза , майка ти пак ще трябва да духа на тъпите и изостанали от нормалния свят алкохолици за рубли , за да те храни .

Добави коментар

Водещи новини