НС гласува на първо четене повишаването на минималната пенсия

  • 21 юни 2017 07:37

  • 1730
  • 1
НС гласува на първо четене повишаването на минималната пенсия
© Иван Йочев

Като първа точка от дневния ред на днешното си редовно пленарно заседание парламентът ще разгледа на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, чийто окончателен вид ще бъде гласуван в пленарна зала.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда, с цел подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност, да се определи по-висок минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Според вносителите това може да се постигне чрез приемане на предложената със законопроекта промяна в чл. 10 от ЗБДОО за 2017 г., с която се предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г.

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180,00 лв. представлява увеличение с 11,5%, а увеличението от 180,00 лв. на 200,00 лв. от 1 октомври 2017 г. представлява увеличение с 11,1% В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

В рамките на заседанието депутатите ще дебатират и по необходимостта от удължаване срока на действие на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.21 | 15:31

1
свърши времето на увеличението на пенсията две кисели млека на месец...ура пенсионери ..ГРОБ мисли за нас и ни подарява цели два килограма сирене на месец...явно кравите са ни отпуснали повече мляко ...а аз ги псувах грозно ..мирните животинки...

Добави коментар

Водещи новини