Правителството ще изпълни решения на ЕСПЧ по дела срещу България

  • 08 юни 2017 15:04

  • 1464
  • 0
Правителството ще изпълни решения на ЕСПЧ по дела срещу България
©

Правителството прие за изпълнение плащанията по седем решения на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ по дела срещу България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Изпълнението включва изплащането на общо 461 370 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи за разноски на жалбоподатели. По делата "Стамова срещу България", "Костов срещу България", "Стефанови срещу България" и "Басменкова срещу България" ЕСПЧ констатира нарушаване на правото на собственост при отчуждителни и приватизационни процедури.

Нарушението по делото "Иван Тодоров срещу България" е на правото на своевременно разглеждане на законосъобразността на задържането, а по делото "Посевини срещу България" - на ефективно вътрешно правно средство за защита.

По делото "И. П. срещу България" ЕСПЧ посочва, че националният закон не предвижда съдебен контрол на задържането в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица и с оглед на това намира нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи поради липса на достъп до съд, който да разгледа законността на задържането.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини