Димитър Главчев: Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност и творчески гений (снимки)

  • 02 юни 2017 14:40

  • 1171
  • 3
Димитър Главчев: Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност и творчески гений (снимки)
© Булфото (архив)

За различните поколения българи, независимо от времето, от социалното положение, от географското местоположение, Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност и творчески гений, младост със саможертвеност, поезия с борба. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в в словото си на възпоменателния митинг по време на всенародното поклонение за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица.

Председателят на парламента беше посрещнат с военни почести пред 28-метровия опълченски кръст на паметния връх. Хиляди ботеви поклонници днес се стекоха на това място, за да почетат паметта на героите на България. Сред тях бяха повече от 900 походници от 71-вия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица", които преминаха 120 километра по стъпките на легендарната чета от брега на Дунав до върховете на Врачанския балкан.

Възпоменателният митинг започна с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов рапортува пред председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов, че най-голямата туристическа проява в страната е преминала с висок дух на участниците и без произшествия. Прозвуча Ботевото стихотворение "На прощаване" в изпълнение на шестгодишния Петър Доков.

Снимка: parliament.bg

Кметът на Враца откри митинга, като се обърна към младите хора. Той каза, че когато възпитаваме у децата си родолюбив дух, Ботев би се гордял, саможертвата му не е била напразна.

Ботев е идеалът за българин - горд и красив, борец по темперамент и поет по душа, каза в словото си председателят на българския парламент. Той призова да се отдаде почит и на тези, които съхраниха спомена за Ботев. Сред тях на първо място са врачани, каза Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и припомни, че те първи даряват средства за паметник на Васил Левски в София, като заявяват, че ще изградят паметник на Христо Ботев в родния си град. Той припомни и първия биограф на поета-революционер - Захари Стоянов, народния поет Иван Вазов, редица учени и изследователи на делото му, като отбеляза, че те са били преди всичко патриоти. Те поставиха Ботев на мястото, което е важна част от националната ни идентичност, каза председателят на Народното събрание.

"Походът на Ботевата чета е финалът на трагичната и героична пролет на 1876 година, която направи възможна Свободата", отбеляза той и се обърна към младите хора да пренесат през времето спомена за Войводата и неговите четници. Главчев ги призова да пазят най-важния завет на Ботев - да бъдем свободни и да бъдем човеци.

Снимка: parliament.bg

На всенародното поклонение бяха заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов, народни представители, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, делегации от побратимените с Враца градове и области от чужбина.

Пред паметника с белокаменен опълченски кръст с военни почести бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Точно в 12.00 часа сирени възвестиха за всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев и неговите четници и загиналите за свободата и независимостта на България. Под звуците на сирените в параклиса на паметника Врачанският митрополит и свещеници от Врачанската епархия отслужиха трисагиум - заупокойно църковно служение за падналите геройски за Отечеството.

Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2017" във Враца, посветени на 141 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1171 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.06.03 | 18:45

3
Де да бяха от ГЕРБ като Ботев, а те се натискат само за пари .....

2017.06.03 | 18:45

2
Tоя защо мърси паметта на Ботев с присъствието си ?????
гламурникооо

2017.06.03 | 18:45

1
да ти го начукам в шибаня задник ..педал скапан уродлив гербарска сган...

Добави коментар

Водещи новини