Бисер Петков: Имаме стратегия за преодоляване на демографската криза

  • 26 май 2017 09:44

  • 3687
  • 0
Бисер Петков: Имаме стратегия за преодоляване на демографската криза
© parliament.bg

От Центъра за демографска политика в България наскоро изнесоха тревожни данни за демографската картина в страната. Според данните България е на първо място по смъртност в Европа, отрицателният прираст у нас е най-голям в света, има много опити за самоубийства. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със.

Той попита министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  има ли България адекватни мерки за преодоляване на тревожните тенденции.

Петков посочи, че ниските нива на раждаемост и високата смъртност водят до забавено икономическо развитие. Социалният министър отбеляза, че България е първата страна членка на Европейския съюз с разработена стратегия за преодоляване на демографската криза. В стратегията са заложени 5 стратегически приоритети, обясни той.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  каза, че е разработена система от показатели за анализ на демографската тенденция. Възложен е анализ, който ще бъде готов до един месец. Разработена е и стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора, съобщи министърът.

Постигането на политическо съгласие е изключително важно за преодоляване на негативните тенденции, подчерта Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Видно е, че документално всичко е прекрасно, но от това което чух, не разбрах да има координация между отделните министерства. Проблемът трябва да е във фокуса на цялата държава. Бихме искали да апелираме да има консенсус за политиките, които формират демографските тенденции, но не сме оптимисти с оглед на профила на министъра, който отговаря за тези въпроси, каза Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини