Любомир Стефанов: Европа трябва да отвърне на провокациите на Ердоган (аудио)

  • 20 април 2017 16:25

  • 6403
  • 12
Любомир Стефанов: Европа трябва да отвърне на провокациите на Ердоган (аудио)
© Фейсбук

Ердоган победи, но с цената на сериозни манипулации, както изглежда на този етап. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод резултатите от референдума за конституционни промени в Турция, даващи почти неограничена власт на президента.

До реалната информация няма как да имаме достъп поради естеството на контрола и режима в Турция. Обвиненията в злоупотреби и размера на тези злоупотреби, без реално да видим бюлетини без печат, е по-скоро злословене. Докато опозицията в Турция не успее да докаже значителни злоупотреби, които биха променили резултата от референдума, трябва да уважаваме решението на турския народ. Дали ни харесва или не, е друга тема. Нас трябва да ни интересува какво се случва в съседните ни държави, особено в такива, които имат претенции да бъдат доминиращи в региона. Ние засега не можем да направим друго, освен да изчакаме търпеливо развитието на нещата в Турция – да видим дали гражданите и опозиционните сили, цялото общество ще успеят да намерят общ език. Резултатът от референдума е драматичен вододел в турското общество, който може да доведе до много неприятни сценарии, заяви Стефанов.

Нашият интерес като държава е да не допускаме усилването или отслабването на властта в Турция да доведе до някаква дестабилизация на България. Виждам рецептата да се справим с това предизвикателство първо през предстоящото председателство на Европейския съюз, при което за шест месеца ние ще формираме приоритетите, и второ, витализирането на членството ни в НАТО. Във външен план трябва да работим така, че да имаме гаранции, че нищо от случващото се в Турция няма да афектира нашата национална сигурност, подчерта политическият анализатор.

Борисов, който се очертава да бъде следващият премиер на България, беше изградил една много интензивна комуникация с Ердоган и донякъде даже лобираше за неговите проекти в Европа, но това беше във вариант, в който Анкара и Европейският съюз си говореха. При настоящата обострена реторика силно се надявам в най-скоро време Европейският съюз да намери правилния начин да отвърне на провокациите. Нещата не се подобряват, напротив – това окуражава говорещият агресивно да бъде още по-агресивен и да стига до крайности. Нееднократно чухме провокации от страна на Ердоган по време на кампанията преди рефеерндума. Ако продължава по този начин, неминуемо следва разрив. Заявката му да върне смъртното наказание в Турция категорично означава едно нещо – това е червената линия, която Европейският съюз няма да допусне да бъде прекрачена от която и да е страна, потенциален кандидат. Това означава разрив и оттам насетне Турция ще бъде оставена сама в един много размирен регион с държави партньори, които в никакъв случай нямат предвидимост. Така че може би Ердоган ще трябва преосмисли сериозно какво му носи в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план тази реторика на провокацията и агресията, каза още Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6403 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
kolyo, balgarski razuznavatelni slujbi

2017.04.22 | 21:44

12
l stefanov tvoq gaz stana, parvo opravete balgariq
KUCO

2017.04.21 | 09:54

10
samo ROMITE, balgari umirayte, darjavata stava na6a, IVAN KOSTOV 6te ni e prezidenta

2017.04.22 | 21:44

11
Глупак мисли малко за българите че не вървим на добре реферандума в турция е вътрешнатаим работа тиси безгласна буква в европа
Оху Боху

2017.04.21 | 08:53

9
Истината е, че Хитлер е участвал с инвестиции в изграждането на Израел. Освен това, Хитлер е умрял в дълбока старост в Южна Америка.
hayabusa

2017.04.21 | 06:02

8
до като са на власт наложените ни фъстъци от сашт!меркел и оланд европа ще посреща мигрантите със свалени килоти или разтворени *крака обятия. :)

2017.04.21 | 06:01

7
Що не млъкнат тия седесарски кypви, няма ли xyй да им се затвори устата. Как да отвърне, като Ердоган ще пусне още 3 милиона към ЕС.

2017.04.21 | 06:00

6
мръсна гад, политик

2017.04.21 | 06:00

5
поредния мръшляк
pppppppppprrrrrrrrrrrrrrrüüüüüüüüüüüüüüüüüüütttttt

2017.04.21 | 02:52

4
NA TIKIV KOMETATOR TAKİVA OTGOVORİ ..BRAVO NA OTGOVAREŞTİTE

2017.04.21 | 02:51

3
И как по точно като му преведе още някой милиард евро?
20.04.1889

2017.04.21 | 01:03

2
Днес / 20 април /, на рождения ден на най-великия мъж, роден на Земята след Исус Христос - Адолф Хитлер, Европа и Света имат проблеми с ислямизма и джихадизма, които, насърчавани от юдо-хазарите, имат за цел унищожаване на Европейската цивилизация и Християнската религия. Въпре

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини