Антоний Гълъбов: Румен Радев иска да налага дневния ред (аудио)

  • 11 април 2017 15:44

  • 9234
  • 18
Антоний Гълъбов: Румен Радев иска да налага дневния ред (аудио)
©

Устойчивостта на управлението и на управляващата коалиция зависи до голяма степен от дизайна на коалиционното споразумение, което ще бъде постигнато скоро. Това каза пред Novini.bg политологът доц. Антоний Гълъбов.

Това е най-важният документ и до голяма степен той ще постави рамката на това управление, защото в него трябва да бъдат взети предвид няколко обстоятелства. Първото, разбира се, е пропорцията между ГЕРБ и Обединени патриоти – тя е приблизително 3,5 пъти към 1. В тази пропорция е много важно да се носи реална отговорност и да е ясно как е структурирана отговорността в подобно управляващо мнозинство. Вторият много важен въпрос е свързан с това как може да бъде постигано конкретно съгласие по теми от предизборните програми на двете формации. Ясно е, че програмата за управление ще е различна от предизборните програми, ясно е, че фиксирането на каквато и да е сума за пенсии в момента трябва да премине през надеждни гаранции тази сума да бъде осигурявана регулярно, заяви доц. Гълъбов.

По думите му сигурно е, че темите на предизборната кампания бързо ще бъдат заменени от други теми – които ще имат повече връзка с други сектори или с промяна на външната среда, в която функционира управлението. Предстоят промени в Изборния кодекс и промени, свързани с оперативното управление на страната, така че ми се струва, че темата за пенсиите много бързо ще мине на по-заден план. Вчера стана ясно, че има постигнато съгласие по темите енергетика и сигурност – това са средносрочно важни теми, които изискват незабавни действия. Според мен подобно управляващо мнозинство може да поеме натоварването на следващите година и половина-две, съвсем друг е въпросът каква перспектива са готови да поддържат самите партньори в управляващото мнозинство. Тук за мен важен е въпросът, че Обединените патриоти са само предизборна коалиция – три отделни политически партии, които са свързани с още десетина организации, които подкрепяха Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността на президентските избори и после формацията на парламентарните избори. Така че много е важно да има много ясни институционални гаранции, че поетите ангажименти ще бъдат спазени, подчерта политологът.

Принципът е, че този, който предизвиква изборите очаква да ги спечели, каза политическият анализатор в отговор на въпрос повече е спечелил или повече е загубил Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, предизвиквайки предсрочни парламентарни избори. В това отношение ГЕРБ подобри позициите си в Народното събрание и има повече депутати. Като цяло балансът е по-скоро положителен за ГЕРБ, защото беше сложен край на една тенденция на загуба на мнозинство и на съгласие между управляващите партньори. Не смятам, че опозицията в момента има алтернативен модел на управление. Амбицията на БСП и агресивността на поведението на партията ще бъде насочена по-скоро към забавяне и разфокусиране на управлението, отколкото към алтернативен модел на управление, коментира доц. Антоний Гълъбов.

Няма аргументи за подобно действие, подчерта политическият анализатор в коментар на предизвикалия скандал законопроект за ограничаване на гласуването в чужбина. Законопроектът не отговаря на никакви изисквания, не е ясно и какво се опитват да постигнат вносителите. Надявам се в изявлението на президента да чуем по-ясно становище, което да представлява някаква легитимна отговорност, тъй като този законопроект се появи в публичното пространство и никой не пожела да носи отговорност за него. В крайна сметка беше уволнен един висш държавен служител, но това не означава поемане на отговорност за подобна идея. Да не забравяме, че само преди месеци, в предизборната кампания, с която беше избран президентът Радев, водеща тема беше единството на нацията. Няма съмнение, че делението на българските граждани, независимо от това къде живеят, не е тема на единството на нацията. Така че е важно да се чуят аргументите на президента, а след това дебатът да бъде поставен там, където му е мястото – не в законодателна инициатива на служебен кабинет, заяви политологът.

Според доц. Гълъбов все още е рано да се каже дали президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поддържа линия на превишаване на правомощията си. Със сигурност обаче има всички основания да се очаква, че има намерение да формира самостоятелен център на власт. Радев прави опит за налагане на дневен ред, амбицията е налице, каза още доц. Антоний Гълъбов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9234 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2017.12.18 | 02:20

18
Ще го налага, бе кенефен глист, нали затова го избрахме с мнозинство.

2017.06.07 | 09:22

17
каква е технологията на властта ?спускат се нареждания за нуждите на определени кръгове и законотворците измислят сладникаво обяснение и последващи безскруполни действия за пълнене на хазната / личните сметки на кръговете/ за да са чистички политиците
КАКА КУРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.06.07 | 09:19

15
румен МНОГО МЕ СЛУШКА КАТО КУЧЕНЦЕ Е
Радвайте се братя Българи бкп умре завинаги хохохо

2017.06.07 | 09:21

16
Че нали кака кури назначи румен радев как няма да я слушка педала му със педал комунистически
Двоен Българин

2017.06.07 | 09:19

14
Радев върви си с аероплана към Москва и ни остави да оправим поредната комунистическа разруха!
СЕЛСКИЯ РЕСИЛЕН

2017.06.07 | 09:19

13
АБЕ ИЗКУФЯЛ СОРОСОИД ПРОДАЖЕН А КАК Е В ЕВРОПА И НЕ СИ ПРАВИ „ ТРУДА „ ДА ЗОМБИРАШ ПЛАТЕНО СЛУГИНЧЕ
Оху Боху

2017.06.07 | 09:19

12
Този руски старшина Радев е най-простия български президент в историята. Такъв Урунгел не сме виждали до сега.
анадолчо

2017.06.07 | 09:16

11
Не се меси ,където не ти е работата! Никой не се интерисува от твойте съвети и мнения.Дръж си държавната заплатка, че може друг, гладничък да ти я вземе!
Осата Мая

2017.04.12 | 00:19

10
Старшината Радев да си подкарва метлата от Баба Яга-Нинова и да отлита за Сибир!

2017.04.11 | 22:30

9
Противен соросоид, който като не избраха Цачево много го беше яд, чак каза, че президентската институция ще се разруши едва ли не?!

2017.04.11 | 22:30

8
Щом сороисодните мишки вият на умряло,значи сме в правилната посока.Напред Радев,с теб сме!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини