Правителството публикува новото Постановление 208

  • 07 април 2017 17:28

  • 2409
  • 6
Правителството публикува новото Постановление 208
© Novini.bg

Постановлението за приемане на новата Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила, е публикувано от служебното правителство в края на работния ден днес.

Документът бе представен в срока, определен по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се проведе миналия петък. След като отмени предишното Постановление № 208 служебното правителство възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба. Според изявлението на правителството тази нова наредба трябва да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Новото постановление се предлага за приемане под контрола на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

В посочения нормативен акт се въвежда нова глава за предоставяне на статут "лице без гражданство" съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк, които страната ни е ратифицирала със закон през 2012 г.

Според мотивите на Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е това налага разписване на детайлна процедура за предоставянето на "статут лице без гражданство".

С проекта на ПМС се предвижда изменение на реда, по който ще се налага обезпечителна мярка "ежеседмично явяване в структура на Министерство на вътрешните работи по местопребиваване".

Въвежда се и изискване за нотариална заверка на съществуващата към настоящия момент декларация както и предвиждането на изрично вписване на качеството на лицето, което предоставя декларацията. Това изискване се налага, според мотивите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантират правата на евентуалните наемодателите.

В тази връзка е предвидено и представяне на изрично нотариално заверена декларация за съгласие от собственика на жилището, че конкретен чужденец може да ползва жилището му.

В Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България се пояснява характерът на въведеното в чл. 44, ал. 13 от ЗЧРБ "краткосрочно настаняване" като същото изрично е посочено, че не е за целите на връщането и експулсирането на незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци.

Проектът на ПМС няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочва още Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на законодателство на Европейския съюз, поради което не е изготвена и приложена таблица за съответствие. С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на нов регулаторен режим, поради което не е изготвено и приложено мотивирано становище относно необходимостта от въвеждането на такъв режим.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2409 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Българин от света

2017.04.08 | 12:38

6
Съд за Радев, министрите и БСП! Те ли ще ми кажат, че са по-българи от Мен!
Древен пеласг

2017.04.08 | 12:38

4
Радев, Урунгел Димитровградски, ти ли ще си повече българин от Българите по света? Нешастно лайно, комунистическо!
Българин

2017.04.08 | 12:38

5
Ти са лайно,боклук Хамерикански,ти и твойте приятели от ДОСТ и АнтиБХК
Българин

2017.04.08 | 12:38

1
Не ви ли писна бе,какъв комунист какви пет лева.Какво като е издигнат от БСП,хорато гласуваха не за БСП,а за един достоен кандидат,за един президент който поне малко от малко да гледа за интереса на страната ни.Плюете по Русия,а какво виждаме от САЩ и ЕС-наредби и нормативи це

2017.04.08 | 12:38

3
Хората гласуваха по поговорката "Посрещаме по дрехите - изпращаме по акъла"....
Оху Боху

2017.04.08 | 12:38

2
Радев е червен педераст.

Добави коментар

Водещи новини