Уволненият заради вота в чужбина: Президентът поиска уседналост за всички избори

  • 05 април 2017 20:57

  • 12214
  • 18
Уволненият заради вота в чужбина: Президентът поиска уседналост за всички избори
© Novini.bg

Промените в Закона за българското гражданство, с които „през задната врата” се блокираше голямата част от вота в чужбина са били поискани от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща на „Дондуков” 2, на която е присъствал и министърът на правосъдието Мария ПавловаМария Павлова Мария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е. Това заяви бившият вече директор на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев пред БТВ. Днес Талев беше освободен от Павлова с мотив, че умишлено е качил за обществено обсъждане текстове, които не са били съгласувани с нея и които са нарушавали Конституцията.

На въпрос дали той е подготвил въпросния законопроект Талев заяви: „Разбира се, че не. Аз съм един държавен служител. Нали не си представяте, че един директор на дирекция в министерството на правосъдието, което няма никакви правомощия в областта на изборния кодекс, просто ей така ще седне, ще реши да измени изборния кодекс“.

„Законопроектът започва миналата седмица, когато аз съм командировка. Тогава от президентството, доколкото знам, са били изпратени текстове и е било казано, че трябва да се оформят като законопроект и в спешен порядък да се предвижат за внасяне. Този понеделник вече съм в София, бяхме извикани на спешна среща в президентството - министър Павлова, ресорният й заместник-министър Деница Митрова, аз и още един служител от дирекцията“, обясни Любомир Талев.

Той допълни, че са се срещнали с президента и негови съветници. Талев уточни, че на срещата е присъствала и Емилия Друмева. „На тази среща бяхме извикани да обсъждаме този законопроект. Беше казано, че също толкова спешно в него трябва да се добавят текстове, с които се въвежда така наречената „уседналост” за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент“, уточни той.

На въпрос кой е казал това, Талев поясни: „Президентът. Като указанията бяха, че трябва в рамките на деня законопроектът да е готов и да е качен за обществено обсъждане“.

По думите му никой от присъстващите на срещата не е изказал мнение, че е против. „Говорим, както се сещате за най-високата институция в държавата. Особено и в момент, когато няма и действащ парламент. „След срещата с президента се пренесохме на експертно ниво да работим, където бяха изготвени окончателните текстове, бяха ни изпратени от президентството. Вече връщайки се в министерството, подготвихме целия комплект и слязох и докладвах преписката на министъра и заместник-министъра, тъй като има процедура по закона за нормативните актове и устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, съгласно което всеки законопроект трябва да се придружава от оценка на въздействието, а тази оценка трябва да бъде одобрена от Дирекция „Модернизация на администрацията” към Министерски съвет, за да тръгне същинската процедура по съгласуването“, обясни той и добави, че след това текстовете са качени едно към едно на интернет страницата на министерството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12214 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Умник Гюро

2017.04.11 | 11:19

18
С милионите на Путин за рекламна кампания Фатмака Радев излъга бедните хора и те го избраха. Сега обаче предателската му мисия лъсна. Всеки вече знае, че Радев е поредния предател-комунист. Анатема!

2017.04.11 | 10:48

17
ИМПИЧМЪНТ ЗА РАДЕВ ЗА ОПИТ ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
ха ха ха

2017.04.06 | 07:54

1
Два трола в мрежата се напъват пряко сили. :D :D :D

2017.04.11 | 10:48

16
Юлий Ефремов мри бе миризлив търтей, радев изобщо няма правомощия да предлага такива неща.
Много врява

2017.04.11 | 10:48

14
Много мини и предатели, но Радев е мъжкар и мисли за България, което е добре! Нормално е партиите на статуквото да врещят (гербове, бсп-та, сдс-та, противоконституционни и т.н.). Тук се опитаха да направят номер, но не мина.

2017.04.11 | 10:48

15
радев ще си ходи защото е предател
Много врява

2017.04.11 | 10:48

13
Коментират едно изречение от проект, който не е бил готов, а не казват, че този законопроект забранява финансиране и контрол на партии и вероизповедания отвън! А сега се сетете защо се врещи отвсякъде, че Радев е Българин!
Пешо

2017.04.11 | 10:47

11
Да еба таз куха картуна даеба,ама още по кухи са тези които гласуваха за него......

2017.04.11 | 10:47

12
Аз гласувах за него, но намирам, че ти си куха кратуна. Виж си правописа!

2017.04.11 | 10:47

10
Ами то както е тръгнало, щом "измекярите"по думите на Ефремов не трябва да гласуват - да им забранят и да пращат пари... А Радев? Как ти звучи това. Твоята партия навремето ги изгони навън... Ако искате да спрете турците - забранете двойното гражданство... То бива бунаклък ама....

2017.04.11 | 10:46

9
РАДЕВ ЩЕ ИДЕ ПРИ ЯНЕКОВИЧ

2017.04.11 | 10:46

8
ПУТИНСКИТЕ ЗАКОНЧЕТА НЕ МИНАВАТ В ЕС. ДА СИ ГИ ПРИЛАГАТ В ПУТКОЛАНДИЯ.

2017.04.11 | 10:46

7
Време е путинския резидент да уседне в Сибир.

Добави коментар

Водещи новини