Руският посланик: Обсъждахме с Радев визита на Путин догодина

  • 05 март 2017 11:11

  • 19385
  • 101
Руският посланик: Обсъждахме с Радев визита на Путин догодина
© Булфото (архив)

Искам да поздравя целия български народ с освобождаването на България от турско робство. За нас този празник, 3 март, също е свещена дата, защото за Освобождението на България са загинали десетки хиляди руски бойници. Така новият руски посланик Анатолий Макаров честити празника на всички българи в първото си телевизионно интервю, в ефира на БТВ.

„Аз като руски посланик виждам с каква грижа са заобиколени руските паметници на нашата обща история. За това съм ви благодарен”, каза още той. Макаров бе помолен да даде оценка на състоянието на двустранните отношения между България и Русия по времето на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Сложно ми е да коментирам дейността на Плевнелиев, защото той е работил преди мен. Но за съжаление има голям пропуск през тези години. Нямаше близък диалог, специални посещения. Икономическите отношения не бяха на необходимата висота, жалко за изгубеното време. Но този президент вие го избрахте, оценката трябва да му дадете вие и историята”, каза Макаров. „Това е много жалко. Но ние много бързо ще можем да променим това”, добави той.

Говорейки за перспективите да работи с новия български президент Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, Макаров каза, че новият държавен глава има много умерени претеглени изявления. „Те винаги предизвикваха уважение. Хареса ми неговото настроение към прагматичната посока на нашите отношения. Аз му вярвам”, каза още той.

Руският посланик категорично отрече, че кандидатурата на Радев е съгласувана с Кремъл и наличието на руски намеси във вътрешните дела на България. „Това са елементарни политически технологии, които много се използват, когато се правят опити да се провалят или подкрепят кандидатите”, поясни той. „Той има отношението на политик, който разбира ситуацията. Говорих с него час. Това бе сериозен разговор. Ние обсъдихме какво можем да направим за подобряване на отношенията”, разкри Макаров. „Оставете Русия намира. Ние си имаме свой живот. Където има въпроси, по които трябва да работим съвместно, ще работим. Изкуствени проблеми не ни трябват. Не съм получил указания да се меся във вашия политически живот. Вие избирате вашия президент, а аз ще работя с него”, каза още той.

Руският посланик също направи сензация в ефира. На въпрос на Жени Марчева, дали Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е поканил Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През да посети България, първоначално руският посланик изригна, че това са "някакви приказки", но впоследствие с недомлъвки призна за подобна възможност - руският президент да посети страната по случай честванията на 140-ата годишнина от Освобождението. „Ние сме обсъждали (с Радев) бъдещото развитие на политическия диалог. Обсъждахме, че би било много интересно и полезно, като един символ на братската ни дружба и изпитанията през вековете, действително да има едно посещение на руския президент в България по случай 140-тата годишнината от Освобождението на България. Но това е само на теоретична основа. Но аз такива указания нямам. Това бяха само едни размишления какво може да се направи”, поясни Макаров. По думите на Макаров, руският президент не е посещавал България през последните десет години и това е повод за съжаление. Но не би било сериозно руският президент да пристигне и само да пие чай с българския му колега. Затова е добре да се подготви сериозна работна програма, проекти, които да бъдат обсъдени.

Що се отнася до възможността за общи газови проекти между двете страни, руският посланик каза, че има комисия за научно-техническо и икономическо развитие, но тя не е работила в продължение на пет години. "Последното й заседание бе едва през януари 2016 година. Следващото заседание на комисията е планирано за тази година, но сега няма правителство, комисията няма председател и няма как да бъдат обсъждани въпросите, за които тя отговаря – варненският хъб и други проекти", поясни той. По думите му, Русия има интерес от газови проекти в България, но руската страна трябва да знае едно, че няма да има същия подход, който бе спрямо „Южен поток”. "Трябва да знаем, че има съответните гаранции от страна на ЕС за реализирането на този проект, добави Макаров. Отговаряйки на въпрос за печалната съдба на проекти като „Белене” и „Южен поток”, Макаров каза, че не е имало „политическа воля”. Той опроверга твърденията, че те не са били икономически обосновани. Макаров добави, че в случая с „Южен поток” всичко е било доработено до най-малкия детайл. Енергийната програма работи – трябва нов парламент, който да се събере и ако има интерес, да се включим към „Белене“ или „Козлодуй“, нека го обсъдим. Може и да намерим инвеститор, но трябва да има готовност и от българската страна, каза Макаров.

Руският посланик изрази силното си недоволство от ескалацията на напрежението покрай руските граници, визирайки въпроса с натовската флотилия в Черно море. Той определи като неверни твърденията, че Русия е източник на опасност и обвини за това Запада. „Черно море е море на дружбата. Миналата година България бе посетена от 600 000 туристи. Никога не сте имали толкова руски туристи. Ако вместо натовски кораби, открием пътнически ферибот Новоросийск-Варна-Бургас, за да могат хората от България и Русия и да пътуват – точно това ни трябва, а не военни кораби, които да обикалят морето. Балансът на силите е нарушен Върнали сме се към мисленето от Студената война”, добави той.

Novini.bg
19385 101

Свързани новини

Коментари 101

Добави коментар

2017.06.10 | 12:41

100
ВЕЧНА ДРУЖБА МЕЖДУ ДВАТА НАРОДА. ДОЛУ ГЕРБ.

2017.06.10 | 12:41

101
"вечна дружба" с цървулите напред към сибир!
АНТОН ТОДОРОВ

2017.06.10 | 12:41

99
ВИНАГИ С РУСИЯ

2017.06.10 | 12:41

98
Когато бяхме с РУСИЯ , България беше 9 милиона ! След 1989г. минахме към САЩ , ЕС и НАТО ! Животът на българите стана АД и ДВА МИЛИОНА млади избягаха от България ! САМО РУСИЯ !

2017.03.07 | 02:04

86
Преди 1989г . цигани и турци не смееха да гъкнат и си налягаха кирливите парцали ! Днес българите живеят в страх от тия изроди , защото ни управляват крадците и предателите от ГЕРБ ! ДОЛУУУУ !

2017.06.10 | 12:41

97
СЕГА ТУРЦИТЕ СА С РУСИЯ А РУСОФИЛИТЕ СА ЦИГАНИ

2017.06.10 | 12:41

95
Сърбите са велик народ , а ние сме подлоги ! На футболни и баскетболни мачове хиляди сърби в един глас пеят за РУСИЯ и героите им - летеца Пешков , дипломата Чуркин , за Путин !!! ДОЛУ САЩ , ЕС и българските им слуги като Борисов !

2017.06.10 | 12:41

96
ПОДЛОГИ СТЕ - РУСКИ ПОДЛОГИ
някои си

2017.06.10 | 12:40

94
до всички червени мърши ви сте национални предатели обичате русия повече от родината си !!!!! сега ще ни натресете бсп и дпс двете руски партии
в

2017.06.10 | 12:40

93
никога вече бсп доказани крадци колко майки разплакаха по време на прехода
Умник Гюро

2017.06.10 | 12:40

92
До всички руски гъ.зодавци: отивайте си в Сибир!

2017.06.10 | 12:40

91
Когато бяхме с Русия имаше банани само за Нова Година! Нямаше даже тоалетна хартия- бършехме си д..то с Работническо дело, с Труд и с Правда!

2017.06.10 | 12:39

89
Когато бяхме с РУСИЯ , България беше 9 милиона ! След 1989г. минахме към САЩ , ЕС и НАТО ! Животът на българите стана АД и ДВА МИЛИОНА млади избягаха от България ! САМО РУСИЯ !

2017.06.10 | 12:39

90
така е защото напуснаха България за да работят на запад а не в Русия бе червен педал!

Добави коментар

Водещи новини