Липсата на кадри създава проблеми във водния сектор

  • 13 февруари 2017 20:19

  • 1927
  • 3
Липсата на кадри създава проблеми във водния сектор
©

Липсата на квалифицирани кадри във водния сектор ще доведе до проблеми при изпълнението на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в България и Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиоративното и хидротехническо строителство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

"Без кадри не може да се осъществи качество в нито една дейност", е обяснила министърът на околната среда и водите Ирина Костова на среща с представители на Министерството на земеделието и храните и Националното сдружение на общините в Република България.

Присъстващите са се обединили около разбирането, че въпросът с кадрите е държавна политика, а хидромелиоративното и хидротехническото строителство трябва да влязат в списъка на защитените специалности, за да функционират занапред нормално Басейновите дирекции, РИОСВ, "Напоителни системи" ЕАД и общините.

На срещата са били обсъдени и проблемите около стопанисването и управлението на общинските язовири, чистотата на атмосферния въздух, отчисленията и обезпеченията при депонирането на отпадъци, подготовката на документи за кандидатстване по ОПОС и други.
Експертите са поискали МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места. За чистотата на атмосферния въздух е необходим нов стандарт на въглищата за горене и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили.

МОСВ настоява общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините, за да се информират онлайн гражданите.

Срещата се е състояла по инициатива на министъра на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1927 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.14 | 13:35

3
Тъпите комунета-олигарси започват да осъзнават какви ги надробиха. Прогониха хората, разсипаха държавата и взеха да усещат, че ако продължават така, тук ще останат само те и циганите. Само дето и от едните и от другите нищо не става.
Иванов

2017.02.14 | 13:15

2
Кадри има, но много малка част от тях работят по специалността си (ХМС или ХТС). От години в гореописаните институции се назначават парашутисти на политически принцип и специалистите са принудени да се спасяват кой както може.
АКО

2017.02.14 | 12:41

1
ПОКАНИТЕ ДОГАН ЩЕ РЕШИТЕ ПРОБЛЕМА.

Добави коментар

Водещи новини