Филип Гунев: Не трябва да подписваме "празен чек" за прием на бежанци (видео)

  • 01 февруари 2017 08:03

  • 4511
  • 2
Филип Гунев: Не трябва да подписваме "празен чек" за прием на бежанци (видео)
© БНТ

Предложението за промяна в Дъблинското споразумение гласи страните, които са външни граници на Европейския съюз да престанат да бъдат буфер за бежанците, а да има автоматично преразпределение. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Това предложение срещна остра съпротива от страните от Вишеградската четворка и прибалтийските страни, които почти не са засегнати от миграционната вълна. От известно време Словения се опитва да прокара един консенсусен вариант – страните, които не приемат повече бежанци, да дават повече средства за охрана на външните граници. Този вариант обаче не се възприе. Всички казват, че липсата на таван на бежанците създава риск. Търсят се консенсусни варианти, посочи Гунев.

Нашето предложение беше страните, които са на външните граници, да не са своеобразен буфер и да има таван на броя бежанци, които Европейският съюз може да приеме, т. е. тези страни да не подписват "празен чек", че ще приемат неограничено количество бежанци, заяви бившият зам.-вътрешен министър.

Има и още много какво да се прави по външните граници. Охраната трябва да бъде подсилена и да се работи за връщане на икономическите мигранти. Без изпълнение на тези две условия трудно ще бъде постигнат консенсус, категоричен е Гунев.

По думите му от гледна точка на Европейския съюз най-голям риск остава мигрантският натиск от Либия и като цяло от Африка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4511 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.01 | 17:18

1
Трябва да изчезне от България.С мекерета е невъзможно да се съжителства.
Кафявата чума

2017.02.01 | 17:19

2
Забулени с чаршафи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини