Министри тичаха към Румен Радев, какво се случи на Дондуков 2

  • 25 януари 2017 06:36

  • 28260
  • 3
Министри тичаха към Румен Радев, какво се случи на Дондуков 2
©

Часове преди Румен Радев да обяви избора  си служебен премиер събра на “Дондуков” 2 бъдещите служебни министри.

Всички те са експерти в своята област и гравитират към различни политически сили. Герджиков първи пристигнал в президентството и влязъл при Радев. След него дошли останалите кандидат-министри и около час разговаряли. Професорът по право и бивш председател на Народното събрание останал при Радев и след консултациите при държавния глава. Вечерта пък замина за Пловдив за премиерата на книгата на Соломон Паси в града.

Официалната смяна на властта ще е в петък, стана ясно след срещата на служебните министри. Тогава президентът ще разпусне и парламента, пише 24 часа.

Подобно на Росен Плевнелиев, който избра посланик Марин Райков за първия си служебен премиер и за външен министър, и Радев се е ориентирал към действащ посланик, който да оглави Външно. Това ще е Ради Найденов, посланик в Берлин, а преди това във Виена. Той беше началник на премиерския кабинет по времето на Симеон Сакскобургготски, бивш зам.-министър на отбраната и на външните работи. Найденов почти тичаше за срещата при Радев, забелязаха репортери.

Отбраната ще бъде поверена на бригаден генерал о.з. Стефан Янев. Той е наш бивш военен аташе в САЩ. Преди това оглавяваше важни дирекции в МО като “Политика за сигурност” и “Политика за сигурност и отбрана”. Има опит и от работата си в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

Очаква се той да е силовият вицепремиер в служебния кабинет. Като изключително подготвен офицер с отличен английски Янев за малко да оглави военното разузнаване, след връщането си от САЩ. Напълно изненадващо обаче бе назначен за шеф на Националния военен университет “Васил Левски”.

Само след месец подаде рапорт за пенсиониране, въпреки че бе само на 44 г. и всички му предричаха кариера. Здравеопазването пък е за Илко Семерджиев. Той вече е бил на този пост в правителството на Иван Костов. Напоследък в постовете си във фейсбук той често критикуваше властта, но се изказа доста ласкаво за речта на новия президент пред депутатите. Очаква се Семерджиев да получи и вицепремиерски пост с ресор социална политика. Икономиката ще бъде поверена на декана на Стопанския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” Теодор Седларски.

За правосъдието е говорено с професора по административно право и административен процес Мария Славова. Министър на финансите ще е Кирил Ананиев, известен още като бюджетаря на държавата, в момента зам.-министър на финансите Той е във ведомството от 1980 г. В кабинета “Орешарски” пък бе съветник на премиера. В периода 1999-2009 г. бе зам.-министър на финансите в три последователни правителства - на Костов, Сакскобургготски и Станишев.

Министър на труда и социалната политика ще е Гълъб Донев. Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Бившият шеф на ОДМВР в Пловдив Пламен Узунов пък поема МВР. През август 2015 г. Узунов подаде оставка като шеф на пловдивската полиция, след като главният прокурор Сотир Цацаров сезира вицепремиерката Румяна Бъчварова за пропуски на полицията след убийството на човек на пешеходна пътека в Пловдив.

Транспортът ще бъде поверен на председателя на УС на Национална компания “Железопътна инфраструктура” и неин зам. генерален директор Христо Алексиев. Алексиев отговаря за европроектите в НКЖИ. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов пък ще е служебен министър на енергетиката.

Той също участва в разговорите при Радев вчера. Любомир Иванов, който в момента оглавява центъра за подготовка на европредседателството, пък е гласен за министър по председателството с ЕС. Той обаче не е бил на срещата. За същия пост е номинирана и международничката Деница Златева.

Проф. Даниела Дашева получава министерството на спорта. Тя преподава в Спортната академия и е водещ експерт по спортната подготовка. Малина Крумова ще е министър на еврофондовете. В момента тя е служител на Министерския съвет. Била е шеф на оперативната програма “Околна среда” в първото правителство на Борисов. Златева и най-вероятният министър на образованието - ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев, са единствените свързани с БСП в екипа, подбран от президента. Златева обаче бе шеф на програмата му през цялата кампания и от месеци се знаеше, че тя продължава с Радев, оттогава не е ангажирана с партийни дела на “Позитано”.

Проф. Белоев отказа депутатско място в 43-ото НС от лявата листа веднага след клетвата, за да се върне в университета, чийто най-успешен ректор е в 70-годишната му история. Доминираният от ГЕРБ общински съвет в Русе единодушно го избра за председател, въпреки че бе издигнат от БСП. Пред “24 часа” обаче професорът коментира, че още никой не е говорил с него.

За поста е номиниран и бившият зам.-министър на образованието проф. Николай Денков. И Елена Йончева назначена с указ, Цвета Тимева стана секретар по регионалната политика Президентът Румен Радев назначи Елена Йончева за секретар за връзки с медиите, а Цвета Тимева - за секретар по регионално развитие. Това стана с нови укази, издадени от Радев вчера. В

понеделник - първия работен ден на новия държавен глава, той подписа и първите си укази за определяне на структурата на своята администрация и създаването на съвети, които да подпомагат неговата и на вицепрезидента работа. Още тогава официално в администрацията на Радев заеха местата си главният му секретар Димитър Стоянов, шефът на кабинета Иво Христов, секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева и по външна политика Атанас Кръстин.

А вчера и известната журналистка Елена Йончева, която от седмици реално изпълнява ролята на прессекретар на Радев, зае поста си. Тя е завършила телевизионна журналистика в Москва, известна е с репортажите си от най-горещите точки на света. Цвета Тимева е инженер, до 2015 г. е работила в агенция “Пътна инфраструктура”.

В президентството влиза от частния бизнес. Професор и главен редактор на списание май поема правосъдието “Надявам се президентът Румен Радев да направи правилен избор. Нямам информация, която мога да споделя с вас.” Това каза пред “24 часа” проф. Мария Славова, попитана тя ли е юристът, поканен за служебен министър на правосъдието. Проф. Славова нито потвърди, нито отрече информацията, че ще наследи Екатерина Захариева на поста. Тя преподава в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Главен редактор е на новото правно списание “Правен преглед”, което се появи на пазара миналата седмица. В него тя пише статията “За кожата на една прокуратура”.

Тогава професорката сподели: “Територията на списанието ще е по-широка, ще излезе извън правните проблеми, ще разглежда и проблемите на общността.” Професорката е родена в Пловдив. Има повече от 20 г. стаж в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1998 г. става експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Работила е и в парламента. Била е координатор, а по-късно и главен експерт към комисията по въпросите на гражданското общество в Народното събрание. През лятото на 2001 г. Славова бе кандидат за омбудсман на София. Макар и сочена за фаворит, на балотажа тя бе изпреварена от Антоанета Цонева, чийто опит тогава бе като секретар на община Копривщица. Днес Цонева е шефка на “Протестна мрежа”.

Екатерина Михайлова също на “Дондуков”, но не за пост, а за да приключи стари дела Смут предизвика появата в президентството и на знаковото лице от зората на СДС и бивш лидер на парламентарната група на сините Екатерина Михайлова. Периодично името ѝ бе сочено за различни постове, включително в служебните кабинети на президента Росен Плевнелиев като изключително опитен юрист и десен политик. Но снимката ѝ как влиза на “Дондуков” в деня, когато Румен Радев събира бъдещите си служебни министри, шокира и леви, и десни.

“Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал. Имам да си оправям неща отпреди”, обясни обаче Михайлова. Оказа се, че е била в президентството, за да остави доклади като бивш член на комисията по помилване. Тя активно подпомагаше работата ѝ, през последните години бе сътрудник и на парламентарната правна комисия.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
28260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.01.30 | 08:58

3
виеха гробчетата на умряло,че генерала е ориентиран към Москва ,пък се оказа че гъза му е обърнат към кравария и нато..анатема..
Манол

2017.01.30 | 08:58

2
Професорът по право и бивш председател на Народното събрание-освободи от съд племенника си, който намушка момиче 13 пъти!!!
Умник Гюро

2017.01.30 | 08:58

1
Комунистите на Лъжа Решетникова-Нинова обичат задните прашки и камшика на пут.кин.

Добави коментар

Водещи новини