От РБ настояват за Консултативен съвет за национална сигурност

  • 23 януари 2017 07:57

  • 3033
  • 3
От РБ настояват за Консултативен съвет за национална сигурност
©

Ние сме в условия на миграционна криза в Европа, тежки зимни условия, повишение на сметките за тока, битова престъпност и подготовка на избори. Тези условия засягат националната сигурност. Затова няколко пъти вече РБ призова за свикване от президента на Консултативен съвет за национална сигурност. Това каза пред БНТ Антони Тренчев, народен представител от „Движене България на гражданите” от Реформаторския блок.

По думите му, КСНС е платформа за партньорство. Той ще даде възможност на президента да се запознае от първо лице със състоянието на страната, защото цялата власт остава в ръцете му, без да ги има ключови институции като Народно събрание и кабинет, излъчен от това Народно събрание, в следващите месеци. В КСНС влизат службите, министрите, премиерът, партиите, които така или иначе отново ще са част от Парламента и ние смятаме, че тази приемственост е гаранция за стабилност на страната, каза Тренчев. Важно е хората да са информирани кога ще са изборите, кой ще е служебният премиер и какъв ще е съставът на кабинета му, кога ще е датата на указа, посочи Тренчев като очакване от изявленията на президента, които не са се оправдали.

По думите му, няма голямо значение дали датата на изборите ще е 26 март или 2 април, но е много важно да се изпълни законът и във всяка секция да има машина за гласуване. Около 12 хиляди машини, според Тренчев, трябва да са монтирани за този вот, което вече не е въпрос на преходен период в закона, а задължение за изборите през 2017 година. Не знам да са подготвени процедурите, а машините трябва да се осигурят. РБ няма как да се съгласи изборите да започнат с нарушение на закона. Това няма да е добър атестат на служебното правителство – основната му функция по Конституция е да подготви честен и демократичен изборен процес, подчерта също Тренчев.

РБ изпълни за 2 години 60 % от мерките, които записа в програмата си и в коалиционното споразумение за съвместно управление с ГЕРБ. В съдебната реформа има напредък в сравнение с управленията преди РБ – факт е и разделението на квотите във ВСС, и явното гласуване, и конституционните промени в съдебната власт. Но тази реформа трябва да продължава. В антикорупционните мерки напреднахме – на първо четене все пак се прие антикорупционен закон, макари тактиката на отлагане след това да не допусна окончателно приемане на закона. РБ ще продължи и в следващия Парламент борбата за влизане в сила на антикорупционния закон, категоричен бе Тренчев.

Той добави, че в мандата на РБ средствата за отбрана се увеличиха от 1,09 % до 1,35 % за 2016 година и 1,6 % от БВП за 2017 година с тенденция за достигане на 2 % от БВП до 2024 година за модернизация на армията и се приеха съответните стратегически планове за това. В икономиката се увеличи ръстът до втори в Европа, намали се безработицата и се увеличи износът.

В образованието се увеличиха заплатите и се въведе изцяло нов закон с нови програми, учебници, планове, разви се професионалното образование, увеличи се делът на дуалното образование, както и парите за наука, стартира и нова оперативна програма в сектора, направиха се редица промени във висшето образование, ориентирани към повишаване на качеството. В здравеопазването в първия месец от въвеждането на пръстовия отпечатък болните изведнъж станаха 30 % по-малко и това е знак за мащаба на източването, което може да бъде спряно с адекватни мерки, коментира мерките на РБ Тренчев.

На изборите се явяваме единно в Реформаторския блок. Ще бъдем част от следващия Парламент и ще продължим реформите. Като член на групата по преговори за разширяване на РБ ви уверявам, че имаме ясни критерии с кого водим разговори – с десни и дясно-център формации, чиито ръководни органи не са били част от ДС, които имат сходна на нашата оценка за участието на РБ в управлението във важните за Блока приоритети и са единодушни, че властта се реализира през поемане на отговорност за управлението, каза той.

Тренчев напомни, че на 28 януари е Първият съюзен конгрес на РБ. През индивидуалното членство отваряме възможност за отделни личност и цели структури, които искат да станат част от РБ. С ГЕРБ сме били и партньори, и коректив, и конкуренти в управлението като част от семейството на ЕНП, с тях имахме и много различия, но и постигнахме не малко. Между първия и втория мандат на Борисов разликата е участието на РБ и реформаторският принос е значителен, каза още Тренчев, като подчерта, че конфигурацията на управлението в 44-ия Парламент ще се определи от волята на избирателите на следващите избори.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3033 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.05 | 05:55

3
Тези се взеха много на сериозно, особено след ГОЛЕМИТЕ "реформи", които сътвориха.Хубавото е, че повече няма да ги виждаме в НС

2017.02.05 | 05:55

2
Самоуверени глупаци !!!! Вие не разбрахте ли че мястото ви е вече в нафталина ???????
ВАЖНО

2017.02.05 | 05:55

1
НАЙ ГОЛЕМИТЕ СЛУГИ И ГАДОВЕ.....

Добави коментар

Водещи новини