Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев за отказаната награда

  • 09 януари 2017 17:01

  • 16842
  • 17
Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев за отказаната награда
© Булфото

"Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо", пише министърът на културата в оставка Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко до Стефан Цанев по повод  обявения от писателя отказ да получи наградата на Министерството на културата "Златен век".

"В случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен. Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша", посочва Рашидов.

Той припомня, че в близкото минало с голямо удоволствие е подписал друга награда - лично негов избор е бил Стефан Цанев да бъде награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства.

"Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш", пише Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Той се възползва от възможността да обясни как е бил награден със "Златен век" Димитър Иванов. За него са пристигнали предложения от музеи и университети. Предложенията постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава.

"Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират", посочва министър Рашидов.

"От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим", пише още Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, цитиран от Дарик.

Той честити 80-годишнината на Стефан Цанев и му пожелава дълъг и пълен с творчество живот, много творчески успехи и не на последно място - здраве, чиято цена Рашидов по собствените му думи вече добре знае.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16842 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
браво

2017.01.12 | 04:17

17
МАЙ ВСИЧКИТЕ МУЗЕИ И УНИВЕРСИТЕТИ ДЕТО СА НАПРАВИЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ДИМИТЪР "ГЕСТАПОТО" СЕ ОГЛАВЯВАТ ВСЕ ОТ ПОДОБНИ ИЛИ ОТ МУЛТАЦИ, НЕ ЛИ? ТЕ МАЙ ЗАТОВА НАПОСЛЕДЪК НАЗНАЧАВАТ ПРОТЕЖЕТА ПО ВСИЧКИ ДИРЕКТОРСКИ ПОСТОВЕ - Я НА РАЗНИ НАЦИОНАЛНИ БИБЛИОТЕКИ, Я НА НАЦИОНАЛНИ МУЗЕИ И ВЗАИМНО СЕ КРЕПЯТ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРПАТ КОНЦИТЕ В ДЪРЖАВАТА! САМО ЧЕ ЕДИН МИНИСТЪР МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ ТАКАВА НОМИНАЦИЯ, НАЛИ? БРАВО НА СТЕФАН ЦАНЕВ - ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ! ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДА ПОСТЪПВАМЕ ТАКА!

2017.01.12 | 04:16

16
Мекере! Срам за добрите, честни и работливи български турци!

2017.01.12 | 04:16

15
Абе имаше ли някакво писмо до ЦК на БКП, от 100 интелектуалци, подкрепящи Възродителния процес?
Веждито и Доган

2017.01.12 | 04:16

14
са мъжкари,цаневчето е,,гяур с гащи на хартия дращи'' И с всяка власт е на власт.Аман от гяурщини!
ФДСБДФ

2017.01.12 | 04:15

13
АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА МИТЬО-ГЕСТАПОТО ЩЕ ВЪРНА НАГРАДАТА, ЗА ДА Я ПОЛУЧИ ЦАНЕВ, КОЙТО ПИШЕШЕ ПОЕМИ ВЪВ ВЪЗХВАЛА НА КОМУНИЗМА.

2017.01.12 | 04:15

12
СТЕФАН ЦАНЕВ РАЗДЕЛЯ ОБЩЕСТВОТО
Karo

2017.01.12 | 04:15

11
Петдесет лева давам този да се скрие и да не се показва повече и да си събира мултаците, калинките и вожда с него.

2017.01.12 | 04:14

10
Прочете поезията на С. Цанев от 70-те години и суперлативите за партията любима. Тази демагогия......
николов

2017.01.12 | 04:14

9
Келеш! Мачкай глината и не се извинявай със стари действия - те на са свързани с мотивите на Ст.Цанев -->Помисли и продължи да мачкаш......
ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ

2017.01.11 | 20:56

8
Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ.

Добави коментар

Водещи новини