Борисов: Държавите, които искат помощ, да си приведат заплатите и пенсиите на нивата в България

  • 23 декември 2011 09:40

  • 2753
  • 13
Борисов: Държавите, които искат помощ, да си приведат заплатите и пенсиите на нивата в България
©

Няма никаква логика дисциплинираните да дават на по-богати недисциплинирани държави. Това е заявил премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред министрите на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

„Така че рано или късно този процес ще завърши и затова сме толкова категорични. Не че не сме солидарни, а че в случая не заслужават финансово недисциплинирани държави, които продължават да харчат от общите европейски пари по неразумен начин, да бъдат стимулирани. И затова сме толкова категорично против по темата за петте процента кофинансиране на тези наши съседи, които не се справят с финансовата си рамка.

И това го поставихме и на Съвета, и сега като основна тема в разговорите и дебатите в Германия с канцлера Меркел, и за до следващия Европейски съвет”, казва Борисов.

„На министър Дянков съм му възложил ежедневно това да пита: на базата на каква финансово-икономическа логика е взето като решение. Министър Дончев с писмото, което изпратихме до Барозу, да пита защо се нарушават основните принципи в кофинансирането на тези проекти. Нали така Дончев? Затова ние сме изключително за общи действия в Европейския съюз, ние сме изключително за европейска солидарност, но като преди това всички си въведем основните позиции и в случая истински се надяваме, че политическите партии в парламента ще ни подкрепят, защото това е много добре, общо за България, за пакта за финансова стабилност.

Дори нещо повече, ние там ще предложим освен до 3% бюджетен дефицит, и горната граница от 60% външен дълг да свалим до 40% за България. И повтарям, това ще бъде общ политически успех на всички политически парии, които подкрепят в парламента едно подобно решение.

И така, Дянков, трябва да се водят разговорите с тях. Това не е наша приумица, виждате, в Европа ще стане, ще го приемат и тогава Парламента задължително ще търсим да го ратифицира. По-добре да сме моторите сега, ние да го направим, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави, които могат да направят всичките тези процеси сами, без да ги бие Международен валутен фонд или някой да ги ръчка с остена, казано на български”, казва Борисов.

Проектът за фискален пакт ще бъде дискутиран в парламента – става ясно от стенограмата.

„Това е документ, който е, от една страна, изключително важен – да кажеш дали го подкрепяш или не, а в същото време има неясноти в параметрите, които не знаем до какво биха могли да доведат. Дори някои общи формулировки, както министър Трайков забеляза, като обща икономическа политика, звучи много добре, ако това означава, че ще дойдат, примерно, холандските, финландските, швейцарските инвеститори в България, защото са по-добри условията. Но ако те отидат в Китай, а ни кажат, щом е обща икономиката, да направим общи данъците, а ние сме заложили в нашата дългосрочна програма, че ще пазим възможно най-ниските данъци в Европейския съюз към днешна дата. Затова именно и толкова остро реагирахме за подпомагане на финансово слабите държави и пред Европейския съвет, и още един път го заявих тук на всички делегации, които дойдоха, че държавите, които искат помощ, трябва да си приведат заплатите и пенсиите на нивата на България и тогава да тръгват, както нас, да растат”, казва Борисов.

Последвайте канала на

2753 13

Коментари 13

Добави коментар

2012.01.02 | 15:08

13
Тогава защо се натискаше за пакта Евро+, мутро некадърна? Айдфе отиди на някой площад в Атина и им го кажи това на гърците! Смешник си, ама жалко, че има още по-големи смешници, дето ти се връзват!
Вологес

2012.01.02 | 15:08

12
Тиквата е прост, но хитър. Много добре знае, че ЕС им е през розовия кренвирш за България и абсолютно никой никой не подозира какви глупости бръщолевят управниците ни. По този начин може да се прави на велик пред родните платени медии. КОНГРЕТЮЛЕЙШЪНС Тикво!

2012.01.02 | 15:07

11
Тикво ти за себе си нямаш АКЪЛ БОКЛУК С БОКЛУК,искаш да даваш съвети на Еврапата.

2012.01.02 | 15:07

10
Тикво ти за себе си нямаш АКЪЛ БОКЛУК С БОКЛУК,искаш да даваш съвети на Еврoпата.
Реалист

2012.01.02 | 15:07

9
Бойко е много прост....ама аз съм два пъти по-прост, че гласувах за него преди 2 години...да се е.а у бунака!!!!
v-f

2011.12.26 | 13:09

6
Да си помислим само . Какво биха направили гърците, испанците, португалците, италиянците, и ирландците с правителствата си ако, им приведат заплатите и пенсиите на нивата на българските. 70 евро мин. пенсия и 145 евро м.р заплата.
годо

2012.01.02 | 15:07

8
Няма значение какво биха направили тези народи, това не е въпроса.Въпроса е защо ние трябва да помагаме на тези държави за да живеят народите им по добре, при условие, че те харчат повече от колкото изкарват и дали е редно това?Може Борисов да говори и глупости понякога, но тук съм напълно съгласен с него!
56

2012.01.02 | 15:06

7
BOKO ZA TIAH NE MISLI MIN IM ZAPLATA E 1250€,,,KADE E NASATA DISCIPLINA V TVOIA DCOB LI.NARODA UMIRA OT GLAD VE MALOUMNIK TAPANAR TAKAV,,,SPI NARODE SPI OT 20 VEKA SPIS DA VIDIM KOGA STE SE SABUDIS,,,MAI NIKOGA...
Сашо

2011.12.26 | 12:22

3
Много хубав коментар, ама защо на латиница? Иначе мога да допълня - спи от 1944 г., та до днешният ден и както е тръгнало едва ли ще се събуди.
rossen4i4o

2011.12.26 | 13:08

5
е тогава ще изчакате за винетки ,застраховки ,данаци , когато заплатите Ни станат като европеиските тогава ще плащаме
Реалист

2011.12.26 | 13:08

4
Незнам....не е редно да даваме пари на по-богати държави, но......нашите политици трябва да благодарят на бога, защото ако гърците, италианците, испанците и тн. живееха в нашите условия.... досега щяха да са сменили 20-30 правителства и да са сринали парламента до основи.....ама нашите управници са случили на овце!!!
ДЯДО КОЛЕДА

2011.12.26 | 12:22

2
ТАЗИ ЕСЕН НА ЕДИН МИТИНГ В АТИНА БЕШЕ ИЗДИГНАТ ГОЛЯМ ЛОЗУНГ "ТИХО,ТИХО ДА НЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ!!!" Във вестник пък имаше голяма статия'Българите живеят на ръба на пропастта ,но да си ги видял да протестират!!!"Постоянно ни се присмиват и ние да им помагаме,това е лудост.

Добави коментар

Водещи новини