Депутати питат Рашидов за скандала между БНР и "Музикаутор" (обновена)

  • 03 януари 2017 12:18

  • 4514
  • 1
Депутати питат Рашидов за скандала между БНР и "Музикаутор" (обновена)
© Булфото (Архив)

В първия работен ден депутати внесоха въпрос към министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко по повод скандала между БНР и "Музикаутор".

Петър Славов и Мартин Димитров искат да знаят дали са засегнати правата на Националното радио и оказан ли е натиск. БНР обяви, че няма да пуска съвременна българска музика, след като от "Музикаутор" са поискали трикратно увеличение на парите, заплащани от Радиото за авторски права на музикални произведения.

"След необоснованото искане за 3-кратно увеличение на таксите от управителя на колективната схема за авторски права, стигаме до абсурда, по БЪЛГАРСКАТА обществената медия БНР вече да не звучи съвременна БЪЛГАРСКА музика?!
Също така, при установени от министъра данни за злоупотреби, настояваме да бъде сезиран антимонополния орган в страната за налагане на санкции #КЗК!", написа във фейсбук Петър Славов.

Междувременно днес от Министерството на културата обявиха, че не са утвърждавали предложената от "Музикаутор" тарифа за размера на възнагражденията. От ведомството на Вежду Рашидов призова двете страни да постигнат споразумение за размера на възнагражденията, които БНР трябва да плаща на дружеството.

"Сигурни сме, че е необходим конструктивен диалог, за да бъде разрешен проблемът", казват от културното министерство.

В своя позиция от "Музикалтор" уточниха, че през последните пет години БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама.

"Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. Подчертаваме, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.)", заявяват от органнизацията.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
партизанин

2017.01.04 | 11:50

1
Тя пък една музика..

Добави коментар

Водещи новини