Елена Поптодорова: Протестният глас не управлява

  • 28 декември 2016 18:37

  • 6772
  • 8
Елена Поптодорова: Протестният глас не управлява
©

Протестният глас не управлява. Това не е образованият глас. Ако ти се поддадеш на тази лесна вълна винаги настъпва срив.  Това каза бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Времената налагат все повече автентичност и добросъвестност във всички мисии, които имаме. Раздрусана бе удобната ни представа за ХХ век. Даде се окончателно път на ХХI век. Сблъскахме се с новите императиви. Начините, по които спазваме правилата се променят. Не можем да приложим правилата от ХХ век в ХХI век. Това което се случва би се случило и с нас и без нас. Според мен светът превъртя зъбчатото колело - случи ни се интернет, случи ни се вълна цунами от нова представа за живота. Нищо не остана дискретно и свято. В този смисъл аз имам известни съжаления. Стеснихме много времето за размисъл“, каза дипломатът ни.

Поптодорова изтъкна, че не бива да предаваме себе си като личности. „Изкуството на днешната политика е съхранявайки себе си да бъдеш част от общото. В момента, в който се усетим застрашени заставаме в инстинктивна защита. Разумът обаче трябва да надделее“.

Елена Поптодорова призна, че изборът на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за президент на САЩ е предизвикал тревога. „Той беше неочакван за някои, но е вече приет. Той доказа, че има едно усещане на един начин на живот, който иска да бъде защитен. Има и недоволство, но и желание за промяна“.

„Тръмп спечели с много директен контакт с избирателите. Той е автентичен. Избирателите искат да видят искрен политик“, категорична е Поптодорова. Според нея думите му: Искам да направя Америка отново велика, говори много. „Американците имат нуждата това чувство да бъде подхранено. Тази формула още работи. Ако той иска да изпълни големия си лозунг, то той ще трябва да се съобрази с параметрите, които са направили тази държава, такава каквато е“.

На въпрос какъв партньор ще бъде Америка след избора на Тръмп, дипломатът ни каза: „Оформи се една координираща се група държави в Европа - това са новите членки. Централна и Източна Европа ще играят много по-централна и вокална роля при взимането на решения в ЕС. Но това зависи от самите нас. Ние ще имаме едно отдалечаване на Великобритания. Това води до загуба на един много силен глас в Европа. Не смятам, че това ще бъде добро“.

„Европа и САЩ споделят не просто идеология или геополитика, това е изграден съвместен начин на живот, който е по-базов. Той е в инстинктите ни. Не си представям ситуация, при която да се стигне тотална смяна на начина на живот. Когато говорим за рестарт това винаги е пречупено през интереса на държавата с претенции. Тук трябва да се запитаме на този фон какво е нашето място“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6772 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.01.01 | 19:09

3
мръсната комунистическа отрепка се гласи да се напъха в някоя хранилка...урод
по талмудата

2017.01.01 | 20:42

8
Еврейска, еврейска! Комунистическа и после социалистическа, социал-демократическа, демократическа и прочее е била временно, само и само да се домогне на власт!

2017.01.01 | 19:11

6
като огладнеят всички като тая изпълзявят от дупките си и драпат за кокал
гост

2017.01.01 | 20:41

7
Нагаждачка.Клинтънокурокрепителка преди, а се га Тръмпистка.Отврат.
Димитър Борисов

2017.01.01 | 19:10

5
Протестния глас не управлява, но избрани некадърници разориха държавата. Крайно време е да се търси отговорност от престъпниците. Правосъдието докато бездейства ще има протестен глас. 01.1.2017г.
коко

2017.01.01 | 19:10

4
Жалко...много жалко ,за бързащите да се "постнат", преди да са прочели и помислили!Много точни размисли и думи от Български посланик!Независимо как определяте нейната личност....ПОМИСЛЕТЕ ,преди да се "произнесете"!
KJNJNH

2017.01.01 | 19:09

2
МУТРЕСАТА НА ВСИЧКИ РЕЖИМИ КУКУМЯВКАТА ПОПТОДОРОВА ПАК РЕВЕ ЗА ПОСТ.

2017.01.01 | 19:09

1
какво мило същество , отдавна членуващо в клуба на нищо не правещите ; по израза на тръмп; , и какъв е тоя протестен Вот , срещу ;нищо не правещите; ? от ;малоумници; на които им е писнало да блъскат за жълти стотинки и да бъдат унижавани , ама той Вота не се признава, а те ще си управляват ВЕЧНО

Добави коментар

Водещи новини