Политолог: С оставката Борисов изненада сам себе си

  • 20 декември 2016 12:45

  • 11677
  • 6
Политолог: С оставката Борисов изненада сам себе си
© Фейсбук

Политологично трудно може да се опише, може би е по-добро сравнението с пиесата на Бекет "В очакване на Годо", където през цялото време почти нищо не се случва – нелогични действия, нелогични диалози, нелогични идеи, нелогично поведение на участниците – нещо чакат, времето минава и накрая нищо не става. Това каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски по повод преговорите за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Бекет е един от основните автори в театъра на абсурда – нещо подобно се случва и тук, добави Делийски.

По думите му политическите играчи, които разиграват този "спектакъл", не знаят точно какво да направят. Личи си, че действията им не са част от някаква предварителна стратегия. Това си го обяснявам с изненадата от оставката на Борисов. Не бяха готови нито хората от ГЕРБ, нито икономическите и бизнес структури около ГЕРБ за тази оставка. Тя дойде много изненадващо, а в политиката, когато има нещо толкова изненадващо, обикновено единственият ресурс, който може да се използва, е времето. Изненадани от оставката, все още им е необходимо време, за да видят накъде да тръгнат. В този смисъл всички тези преговори са печелене на време. Реформаторският блок в неговия остатъчен формат за пореден път показа, че е склонен да работи в близки отношения с Борисов, защото това поведение не им носи никакви политически ползи – напротив, то съвсем подкопава доверието в тази странна политическа структура. От друга страна едно евентуално правителство в този формат, с този мандат, съставено по този начин, няма да има легитимност и да спечели доверието на гражданите. Да не говорим, че то едва ли ще успее да свърши каквото и да е смислено в рамките на този парламент, който е изчерпан според всички, и в рамките на тази странна политическа конфигурация, която би застанала зад този кабинет. Така че няма никаква логика нито от гледна точка на държавното управление, нито от гледна точка на собствените политически цели на Реформаторския блок да правят това. Следователно, струва ми се, че това тяхно поведение е функция на липсата на политическа субектност, или казано просто, някой ги е помолил да действат по този начин и те не са могли да откажат, коментира политическият анализатор.

Дори ако влезем в хипотезата, че бъде създадено правителство, върху него ще бъде залепено клеймото "създадено в грях". С подобно клеймо нито едно правителство не може да свърши нищо – винаги ще има подозрения, дори когато тези подозрения не са основателни, подчерта Страхил Делийски.

В ситуация, в която политическата система е тежко делегитимирана, да тръгнеш да правиш правителство, тотално различно от очакванията на хората, от предварителните заявки на основните политически сили - това вече е поредният пирон в ковчега на крехката ни демокрация. Нещо повече – колкото повече са подобен тип действия на политическия ни елит, толкова повече той ще бъде освиркван, мразен и осмиван. Не може на президентските избори и на референдума ясно си получил знак, че хората имат голям проблем с политическия ни елит и в същото време продължаваш да действаш така, че този проблем да става още по-голям. Всичко, което се случва в момента – бавене, разнопосочни действия, суетене около властта, чудене как да се измисли някаква формула, независимо от нейната ефективност и как ще изглежда в очите на гражданите, налива допълнително масло в огъня и дава основания на това антиполитическо говорене. Това е самоубийствено поведение, особено в ситуация, в която легитимността на политическия елит е под критичния минимум, посочи Делийски.

По думите му с оставката си Борисов е изненадал дори сам себе си и му е нужно време да разбере какво се случва. В момента той е в трудната ситуация да не може да сдаде толкова лесно властта, защото тя е нужна на определени кръгове и структури, без които Борисов не може да бъде силна част от политическия процес. Доста хора не искат, поради икономически и бизнес интереси, тази властова структура да бъде разрушена и Борисов знае това. От друга страна обаче на него му се иска да влезе в евентуалните предсрочни избори като опозиция, защото тогава той ще бъде силен, заяви политологът.

Големият проблем е, че всяка една минута подобно политическо безвремие подкопава и без това много ниското доверие към политическия елит, който пък оправдава своето бавене и чудене с доверието на суверена. Това е толкова абсурдна ситуация, че по-абсурдна едва ли може да бъде, каза още Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11677 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Демокрацията

2016.12.21 | 08:04

6
бе зачената в грях. С преврат срещу Народната република беше установен седесарски произвол.

2016.12.20 | 18:53

2
Прав си - грешка беше, це не се изклаха червените изроди. Лъжлива червена маймуно.

2016.12.20 | 18:31

1
махни това "седесарски", иначе добре казано.

2016.12.21 | 08:03

4
Абе какви са тия "политолози" на по 25-30 години???? Та те са гласували по 2-3 пъти максимум, иначе специалисти се водят

2016.12.21 | 08:03

5
То навсякъде тъй. Учело недоучело на държавата чучело. Нямам нищо против, но от зелена тиква семе не ща.
Пян Гъ

2016.12.21 | 08:03

3
Ало, "политолога", теб за р-ка от ББ никой не те познава. Когато спечелиш 10 поредни пъти избори и станеш два пъти премиер на България и построиш това, което е построил ББ, тогава говори. И понеже този момент едва ли ще дойде, по-добре се скрий още сега.

Добави коментар

Водещи новини