Теменужка Петкова: Платихме реакторите за АЕЦ Белене

  • 09 декември 2016 11:23

  • 4669
  • 8
Теменужка Петкова: Платихме реакторите за АЕЦ Белене
© Булфото (aрхив)

„Темата свързана с АЕЦ Белене винаги е била много важна. Припомням, че НЕК беше осъдена от Международния арбитраж, да плати неустойка на „Атомстройекспорт“ за произведените реактори. Всички ние сме принудени да търсим решение на този проблем. Това е един от най-сложните казуси в българската енергетика“.

Българското правителство постигна договореност с руската компания. Предприехме мерки за плащане на това задължение, тъй като нямаше възможност да се обжалва решението на арбитража“. Това каза по време на парламентарен контрол министърът на енергетиката в оставка Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в отговор на въпрос на народния представител Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на относно лансираните от представители на правителството предложения за реализация на АЕЦ "Белене" като частен проект.

По думите й проектът засяга и националната сигурност на страната. „Беше приет отделен закон, за да може да се предостави финансова помощ на НЕК за срок от 7 години. Дружеството ще се изплати, така българският гражданин няма да плати това задължение. Атомстройекспорт се отказва от начислените лихви. Днес до края на деня парите ще са по сметките на компанията така България изпълнява обещанието си да се изплатим до 15 декември. Така приключва тази дългогодишна сага. С тези действия ние успяхме да защитим интересите си“, съобщи Петкова.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е тръгнал погрешно от самото му зараждане. Според мен този проект е възможен само ако се реализира единствено на пазарна основа и ако не се изисква държавно участие, както и дългосрочно задължение за изкупуване на произведената електроенергия. От утре ние ще притежаваме и оборудване на стойност над 1 млрд. лева. Към настоящия момент има инвеститорски интерес. Но това може да се случи в рамките на една чиста, ясна и прозрачна процедура. За целта ще се създаде ново предприятие, което ще се приватизира по една прозрачна процедура за българските граждани“, подчерта министърът на енергетиката.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на заяви, че намерението проектът да се завърши е пожелание, другото е реалност. Той предупреди, че проектът носи рискове за България и не е нужен. „Площадката на АЕЦ "Белене" е по-уязвима от земетресения от тази на АЕЦ "Козлодуй", освен това ние нямаме нужда от тази допълнителна мощност. Огромния риск е следващ кабинет да строи централата, тъй като няма да можем да задържим потенциалният инвеститор, след като се убеди, че проектът ще е губещ. Той ще се откаже, а цялата централна ще трябва да се плати от всички българи, а цената й ще достигне до 20 милиарда. Затова предлагам оборудването да се продаде“, каза народният представител.

Петкова увери, че до сега е бил спазен законът. „Българската държава никога не е имала ресурса, за да изгради тази нова ядрена мощност. Ето защо трябва да мислим първо за това какво ще направим с разходите извършени до момента. Това са пари на българските данъкоплатци, затова ние трябва да потърсим възможност тези пари да бъдат възстановени“, подчерта Петкова. „Длъжни сме да опитаме и ако няма инвеститорски интерес едва тогава да потърсим други варианти. Така ще бъде честно“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4669 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.01.19 | 20:40

8
ГЕРБ ОТНОВО НАЧЕЛО! БРАВО!
нинов

2017.01.19 | 20:40

6
сигурно пак тиквата се е бръкнала за пари.Ана гражданина по горе парите не са от банките а от нас от народа.

2017.01.19 | 20:40

7
А ти какво предлагаш? Накарай Гоце да плати той е автора на "големият шлем"
Веселин Василев

2016.12.09 | 15:19

5
Маце - откъде намерихте кинтите.

2016.12.09 | 15:19

4
от банките селчо, от банките

2016.12.09 | 15:19

3
те това е ;съвремената; търговия , може да не ти трябва ама да угодиш на търговеца , па нали и други го плащат , сделка да има , за едни % , за други комисионни , БИЗНЕС

2016.12.09 | 13:46

2
Чюдя ти се на ума.

2016.12.09 | 13:42

1
Почвайте централата.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини