НС отхвърли предложен от БСП законопроект за публичните предприятия

  • 07 декември 2016 12:14

  • 1917
  • 2
НС отхвърли предложен от БСП законопроект за публичните предприятия
© Novini.bg

Депутатите отхвърли на първо четене Законопроекта за публичните предприятия, внесен от лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и група народни представители.

От гласувалите в зала 106 народни представители 35 бяха "за", 11 - "против", а 60 се въздържаха. Преди четенето в зала законопроектът не е бил обсъждан от определените парламентарни комисии.

Според вносителите действащото законодателство, което се отнася за държавните предприятия и търговските дружества с над 50 процента държавно и общинско участие, е разпокъсано и без нужната систематичност. В нормативната уредба има празноти, посочи Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на от БСП.

Целта на предложения законопроект е да се сложи ред в този сектор и да се подобри ефективността на използването на публичните средства, аргументират се вносителите. Според тях публичните предприятия работят с различна степен на ефективност - част от тях работят добре, други са на загуба. Според Стойнев законопроектът ще е в полза на българската икономика. Той цели да се създаде по-добра конкурентна среда и да се спре с политическия натиск върху управлението на публичните предприятия.

Стойнев призова народните представители да не се делят на партиен принцип, а да мислят за икономиката на страната.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че няма празноти в законодателството по отношение на публичните предприятия, а по-скоро има неразбиране на съществуващите разпоредби. По думите му има общи правила и статут на всички дружества в страната. Всички търговски субекти са равнопоставени на пазара, посочи той. Според Кирилов в предложения от БСП законопроект прозира идея за търговски социализъм в институционалната икономика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.18 | 22:31

2
КУРР ЗА КУРНЕЛИЯ НИНОВА КУРР
stojan chadziev

2016.12.18 | 22:31

1
4ervenite mosennici,trjabva njakade da si vlozat nakradnatite pari ot naroda.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини