Готова ли е България за кибератаки?

  • 28 ноември 2016 15:20

  • 2635
  • 2
Готова ли е България за кибератаки?
© Getty Images (Архив)

Само с координирани съвместни усилия на държавните органи в тясно взаимодействие с академичната общност, бизнеса и отделните граждани, в България може да бъде изградено необходимото ниво на информационна сигурност. Това отбеляза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той взе участие в научно-практическа конференция „Предизвикателствата пред киберсигурността: информационната сигурност в глобалната мрежа – рискове, норми, решения“.

Заместник-министър Запрянов подчерта, че на последните срещи на Върха на НАТО киберсигурността е определена като един от основните приоритети на съюза и са потвърдени приоритетните направления за работа при изграждане на колективни способности на Алианса, както и включването на киберотбраната в процеса на планиране и увеличаване на инвестициите на страните-членки в тази област. Заместник-министърът на отбраната припомни значителните стъпки по ускоряване на процеса на изграждане на национални способности за киберотбрана, направени през последната година в Република България – проведеният Консултативен съвет по национална сигурност при Президента на България, приетата от Министерския съвет Национална стратегия по киберсигурност и подписаният Меморандум за сътрудничество на България с НАТО в областта на киберотбраната.

„Всичко свършено дотук е ясен знак за силната ангажираност на държавата и на Министерството на отбраната по тези въпроси“, каза в допълнение заместник-министър Запрянов.

С новите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България законодателният орган вече е поставил задачи в областта на киберотбраната на Министерство на отбраната, заяви още заместник-министърът на отбраната. „Въпросите на киберсигурността са в полезрението на ръководството на Министерство на отбраната и на структурите, непосредствено отговорни за организацията на киберзащитата и са очертани като приоритетни направления за работа през следващите години. Те са залегнали в целите на „Програмата за развитие на отбранителни способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ и в „Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2020“, посочи още заместник-министърът на отбраната.

По думите на заместник-министър Запрянов увеличаването на рисковете и заплахите в геополитическата, стратегическата среда за сигурност и в киберпространството налага ефективно и своевременно прилагане на мерки за защита на собствените системи, както и развитие на способности по киберотбрана, съвместими с тези на НАТО. Заместник-министърът на отбраната обърна внимание на необходимостта от адекватни структурни и организационни реформи и от ресурси в тази област – материални, човешки, финансови и технологични.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2635 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2016.12.01 | 17:55

2
Че какво кибер ще и атакуват на бг. голяма смешка. още няма връзка между нап и кат. тия тъпи малоумници не разчитат на компютърни системи освен да ги ползват като пишещи машини. като управляват чобани няма опасност от кибер атаки.
хахаха

2016.11.28 | 21:33

1
ние не сме готови за 5см сняг въпреки че изрично ни е казано че ще вали, вие за кибер атаки ми говорите хахахахах

Добави коментар

Водещи новини