Бареков иска помощ от европейските институции по случая с ваксините

  • 24 ноември 2016 12:03

  • 4222
  • 2
Бареков иска помощ от европейските институции по случая с ваксините
©

"Ще призова компетентните европейски институции да окажат подкрепа на българската съдебна власт, която, макар и година по-късно, се мобилизира и инициира действия по разследване на управляващите", заяви Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва.

"Припомням, веднага след като стана ясно (още през октомври 2015 година), че ваксините "Пентаксим" и "Еувакс", внесени от Турция, нямат разрешение за употреба в България информирах и призовах Европейската комисия да извърши проверка. Въпросите, които тогава отправих до независимия изпълнителен орган на ЕС, бяха следните:

1. По какъв начин Комисията би могла да подсигури произхода и качеството на ваксините, закупени от съответния здравен орган в държавите — членки на ЕС?

2. Би ли могла Европейската комисия да предостави насоки относно това по какъв начин държавите членки, които имат задължителен имунизационен календар, следва да поемат ангажимент към децата с проявили се странични реакции вследствие на ваксинация?

В отговор лично до мен г-н Андрюкайтис, представител на Комисията, заяви, че държавите членки или определените от тях частни или публични институции, които си набавят ваксини директно от доставчиците, разполагат с пълна автономност по отношение на подбора на ваксините, ценообразуването и процеса на доставката.

Днес обаче вече е ясно, че проблемът не е търговско-правен, а касае здравето на хиляди ЕВРОПЕЙСКИ граждани. Това вече със сигурност е от компетенциите на органите на ЕС. Още тази седмица ще призова европейските институции за съдействие и подкрепа за откриване на обективната истина по случая, поемане на отговорност от длъжностните лица, чиито действия са поставили в опасност живота и здравето на българския народ, и респективно осъждането на виновните дейци", написа в писмо до медиите Бареков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4222 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.10 | 09:50

2
В лайната е до гуша. Каквото пипна - осра го. Ярък пример за това какъв не бива де е човек. Морал - нула. възможности - посредствени. Готов на всякакви низости срещу пари. Хората го знаят и изключват телевизора, когато се появи там. И нахален. И чурулика с миризливата си уста. Не се вижда каква жалка карикатура е. Докато такива са социално значими - жална й майка на България!

2016.12.09 | 21:54

1
Браво!

Добави коментар

Водещи новини