В АБВ скептични за преминането към мажоритарен избор

  • 22 ноември 2016 14:00

  • 2548
  • 2
В АБВ скептични за преминането към мажоритарен избор
© Булфото (Архив)

Предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от Мая Манолова и представители на инициативния комитет за референдума, са дискусионни. Това заяви в ефира на БНР председателят на Правния съвет на ПП АБВ Марин Киров.

По думите му толкова сериозна промяна в изборното законодателство не бива да се прави без необходимата подготовка, което е видно от наличието на множество проблеми в предложените текстове.

„Виждате сами, че един от най-важните въпроси, който може да доведе до промяна или подмяна на системата, не е решен с този законопроект. Няма ги районите. А това е едно от най-важните неща. Кога ще бъде направено? Защо никой например, не попита господин Плевнелиев, вместо да губи време с политически консултации, защо не се заеме с районирането на държавата? Защото в крайна сметка ангажимент на президентската институция и администрация е да определи районите. “, заяви Киров.

Според председателя на правния съвет на ПП АБВ проблемен е и начинът, по който се правят предложенията за промени. Киров бе категоричен, че подходът на вносителите напомня за порочния стил на управление на държавата, наложен през последните години от ГЕРБ. „Този подход не гарантира промяна в живота на хората. Като цяло подходът, по който се внасят промените, не се различава по нищо от модела на управление, който всички отричаме. Защото хората се противопоставиха на модела на ГЕРБ и на статуквото изобщо в парламента, на законодателния хаос. Но сега се оказва, че тези, които уж се борят срещу този модел, тръгват по същия начин да правят промени – прибързано.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.22 | 23:37

2
Приумиците на Слави и отбор самозвани държавници не заслужават внимание. Човек е стадно животно (колкото и неприятно да звучи но е факт) "мъдрият" народ се манипулира като малко дете.
...

2016.11.22 | 19:57

1
Браво на АБВ не ги оставяйте да приемат мажоритарния вот, излъгаха хората за референдума повечето от тях нямат представа какво е мажоритарна система, какъвто и въпрос да им сложиш пак щяха да отговорят с ДА защото искат промяна. Извърши се сериозна манипулация след като референдума беше проведен заедно с президентските избори, ако беше отделно нямаше да събере дори 1 милион гласа

Добави коментар

Водещи новини