Тотю Младенов: Реформата е от полза за пенсионерите

  • 16 декември 2011 06:49

  • 1184
  • 0
Тотю Младенов: Реформата е от полза за пенсионерите
©

Президентът твърде късно се включи в дебатите за пенсионната реформа. Ако наистина бе загрижен за проблемите в общественото осигуряване, трябваше отдавна да го е направил, а не в края на втория си мандат. Ветото не ме притеснява - ето, вече бюджетната комисия го отхвърли, до дни ще го отхвърли и парламентът. А синдикатите реагират емоционално. Реформата ще тръгне от 1.1. 2012 г. Това заяви в интервю за в. „24 часа” Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, министър на труда и социалната политика.

На въпрос в какви отношения е със синдикатите, след като категорично бойкотираха тристранния диалог, Младенов обясни, че му е много неприятно това, което се случва. „През последните 2,5 г. ние положихме максимални усилия да върви социалният диалог. Заедно със синдикатите постигнахме много неща - регламентирахме надомната и дистанционната работа, тръгват агенциите за временна работа, и то с максимален консенсус, след като дълги години синдикатите въобще отказваха да говорят за това.

Съгласували сме действията, свързани с трудовия пазар, схемите по оперативната програма за човешките ресурси, за антикризисните мерки. Затова ми се вижда малко изкуствено това напускане на тристранния съвет, няма сериозни предпоставки за това. Вярвам, че емоциите скоро ще отшумят и разумът ще надделее, защото синдикатите също имат интерес от социалния диалог. Аз ги чакам още следващата седмица да се появят в тристранния съвет, за да приемем Националния план по заетостта за догодина. Те имат там ангажименти по проекти, отговорни са за своите членове. Те знаят, че вратата за тях е винаги отворена”, посочи още той.

По повод на реформите в пенсионната система, социалният министър бе категоричен, че вдигането на възрастта е належащо и няма алтернатива. Всичко друго ще бъде допълнително, добави той.

Последвайте канала на

1184 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини