БСП атакуват пред съда и 10-месечната уседналост

  • 09 май 2011 09:44

  • 1329
  • 0
БСП атакуват пред съда и 10-месечната уседналост
©

Ако ГЕРБ не се съобрази с препоръката на Конституционния съд и не намали на 6 месеца срока на уседналост за местните избори, БСП ще сезира отново съда и по този текст от Изборния кодекс. Това заяви пред "Сега" депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Според нея в мотивите си съдът недвусмислено заявява, че всеки срок за уседналост над 6 месеца трябва да се счита за противоконституционен.

Мнението й се сблъска с това на шефката на правната комисия Искра Фидосова, според която съдът отменя в решението си от миналата седмица само 12-месечния срок за уседналост в Изборния кодекс, но не и 10-те месеца, валидни за предстоящите избори, записани в преходните и заключителните разпоредби на кодекса.

Действително текстът, според който изборите през 2011 година ще бъдат с изискване за уседналост 10 месеца, не бе атакуван пред КС, съдът, от своя страна, се произнесе срещу конкретния член от закона за срок от 12 месеца и препоръча той да се намали на половина. Това стана повод за противоречиво тълкуване на съдебното решение. Според левите юристи обаче в случая трябва да се приложи принципа, че "10 е повече от 6".

Според Мая Манолова сега на ход са депутатите от ГЕРБ, които трябва да предложат изменения в кодекса, съобразени с решението на КС.

"Ако Фидосова не предложи да се намалят 10-те месеца уседналост, ако продължи да се инати и да твърди, че решението на съда е комплимент за нея, ще пратим още едно искане до КС, така че и този текст да бъде обявен за противоконституционен през септември, малко преди изборите", закани се Манолова.

"Де факто 10-месечната уседналост е обявена за противоконституционна, но де юре - не е", обясни Четин Казак от ДПС. Нямало съмнение обаче, че ако това изискване се запази, то ще е в разрез с основния закон. По негово мнение ГЕРБ трябва да се съобрази с КС и да намали на 6 месеца изискването към избирателя да е живял в дадено населено място, за да има право на вот, иначе управляващите рискуват да бъдат оспорени резултатите от изборите. Казак повтори, че ДПС е против самия принцип на уседналост, а сроковете са второстепенен въпрос.

Резерви спрямо решението на КС изрази бившият конституционен съдия Димитър Гочев. Според него самото запазване на уседналостта като принцип е неправилно, тъй като никъде в конституцията не е казано, че активното избирателно право може да бъде ограничавано. Обясненията, че такава била практиката в други европейски държави, също не можели да послужат като основание.

"Не може 12 месеца уседналост да са противоконституционни, а 6 - не. Няма такъв конституционен принцип. Или има право, или няма", коментира той. Но и Гочев бе категоричен, че след решението на съда 10-те месеца уседналост трябва да бъдат намалени и ГЕРБ трябва да внесе нов законопроект.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини