Отбелязват една година от активирането на Щаба на НАТО в България

  • 29 септември 2016 10:57

  • 2147
  • 2
Отбелязват една година от активирането на Щаба на НАТО в България
© МО

С официална церемония и военен ритуал по връчване на представителното знаме на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България (NFIU BGR) ще бъде отбелязана една година от активирането на Щабния елемент. На тържественото честване ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., началникът на отбраната генерал Константин Попов и командващият на Съвместното командване на силите в Неапол адмирал Мишел Хауард.

Връчването на представителния флаг на Щабния елемент е акт, с който се завършва процесът по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности на Щабния елемент.

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Основната им цел е да подобрят взаимодействието между националните сили и силите за отговор на НАТО (NATO Response Forces).

Личният състав на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в нашата страна е около 40 военнослужещи от Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция и Унгария. Командир на щабния елемент в България е полковник Стайко Прокопиев.

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България до 1 юли 2016 г. бе под оперативния контрол на Съвместното командване на силите в Неапол, след което премина под командването на Многонационалната дивизия – югоизток, дислоцирана в Румъния.

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. То е в отговор на влошената ситуация за сигурност в районите около Източна и Централна Европа, Черноморския регион и Близкия изток. Елементите за интегриране на силите са част от NATO Force Structure.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2147 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.30 | 07:45

2
Земеделецо Ненчов, вместо да си на полето, ти се занимаваш с глупости! Затова : " Сей земеделецо, сега му е времето" хо хо хо хо!
Гост

2016.09.30 | 07:45

1
Земеделеца много ме кефи - няма такъв идиот

Добави коментар

Водещи новини