Николай Цонев: Няма изненада, кандидатът за президент на ГЕРБ ще е Бойко Методиев Борисов

  • 28 септември 2016 11:20

  • 29300
  • 2
Николай Цонев: Няма изненада, кандидатът за президент на ГЕРБ ще е Бойко Методиев Борисов
©

Николай Цонев е бивш министър на отбраната от 2008 до 2009 година. Той е председател на партия "Нова алтернатива". Novini.bg потърси г-н Цонев за коментар относно предстоящите президентски избори и политическата обстановка в страната.

- Скоро предстоят избори за президент, Вашата партия "Нова алтернатива" ще подкрепи ли някого от кандидатите?

- Все още нямаме официално решение - ще го вземем на нашия политически съвет, който ще се проведе на 3-ти октомври. Тогава ще решим дали да издигнем собствена кандидатура или да подкрепим някого от кандидатите.

- Какъв трябва да бъде профилът на президента?

- В нашето общество много често се говори за това какъв трябва да бъде профилът на президента – че трябва да разбира от сигурност, да знае езици.. Според мен, профилът на президента трябва да бъде човекът, когото хората изберат. И то с голямо мнозинство! Важно е той или тя да има държавническо мислене и да бъде опозиция на правителството, ако то взема решения, които застрашават националната и икономическа стабилност в държавата.

- Вие сте бивш военен министър. Какво смятате за кандидатурата на генерал Румен Радев, който до скоро беше в армията?

- Неговата кандидатура не се различава с нищо от тези на другите партии. Единствената разлика е, че той напусна армията с цел да се кандидатира. Той е достойна кандидатура –аз го познавам лично, честен и почтен човек е. Пожелавам му успех!

- Грешка ли прави ГЕРБ като все още не са обявили кандидата си за президент. И кого смятате, че ще издигнат от партията за такъв?

- С необявяването на кандидатурата си за президент, ГЕРБ се подиграват на българското общество, размахват му пръст в очите и му казват: „Ние ще си правим, каквото си искаме, а вие трябва да ни наблюдавате и да мълчите!“. Аз смятам, че това е обида към българското общество и обида към цялата гражданска общност! Когато разберем кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, няма да бъдем изненадани – той ще се казва Бойко Методиев Борисов.

- Как ще коментирате факта, че България ще бъде пазена в небето от американски самолети?


- Небето ни се пазеше от американски самолети само в продължение на една седмица, когато се проведе съвместното учение с българската армия. Смятам, че съвместното изпълнение на операцията air policing можеше да бъде осъществено, но единствено с български пилоти и българска техника.

- Много хора говорят за оставка на министър Ненчев. Какво е Вашето мнение?

- Министър Ненчев създаде огромна несигурност в българското общество, че ние нямаме армия, нямаме въздушен суверенитет, че нямаме самолети, с които да охраняваме собственото си въздушно пространство. Хора, които създават такова усещане и тревога, моментално трябва да си заминават.

- Наскоро парламентът отхвърли предложението за връщане на задължителната казарма. Какво мислите Вие по този казус?

- Връщането на задължителната казарма или наборната служба, както е по-правилно да се нарече, е популистка позиция на няколко партии, които се опитват да добият известност и да влязат в медиите. Липсват каквито и да е разчети- икономически или социологически, за това дали хората желаят или не желаят да се върне казармата. Вместо да се върне задължителната наборна служба, може да се въведе доброволна такава.

- Кой според Вас има най-много шанс за победа на предстоящите избори и ще има ли балотаж. И между кои кандидати?

- Абсолютно съм убеден, че балотаж ще има. Единият кандидат, предполагам, ще бъде кандидатът на ГЕРБ, а министър-председателят се старае да разводни нещата и да постигне голяма разлика с другия кандидат. Може се надява човекът, с когото ще бъде балотажът, да бъде различен от ген. Радев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
29300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.29 | 15:19

1
Тоя що не е в затвора?

2016.09.29 | 15:19

2
няма място ,там не влизат такива ,само кокошкари

Добави коментар

Водещи новини