Михаил Миков: Правителството отнема на хората придобити социални права

  • 12 декември 2011 14:05

  • 930
  • 0
Михаил Миков: Правителството отнема на хората придобити социални права
©

Промените в Кодекса за социалното осигуряване не са реформаторски, а са отнемане на придобити социални права.

Това каза на пресконференция във Видин народният представител от Коалиция за България Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, предаде "Фокус". Започна процесът по увеличение на възрастта за пенсиониране, като се стига до абсурдната ситуация нужната възраст да е 67 години, което е нарушение на приетата Конвенция на Международната организация на труда. Увеличението на възрастта за пенсиониране далеч надминава средната продължителност на живот в страната, подчерта Миков.

Той каза, че средната възраст за пенсиониране в ЕС е 62 години за мъжете, и 58.5 за жените. Средната продължителност на живот за мъжете в Еропа е 76,4 години, а за жените - 82,4 години. В България средната продължителност на живота е 70,1 години при мъжете и съответно 77,2 г. "Възрастта от 67 години, която се въвежда за социална пенсия надхвърля с 2 години приетото в конвенцията от 50-те години на миналия век, която България ратифицира. Това ще бъде едно от основанията за атака пред Конституционния съд в тази част", каза Миков.

Според него определената възраст за пенсия звучи цинично, като се има предвид качеството на живот в България, и особено във Видин, където средната продължителност на живот е още по-ниска.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини