Плевнелиев: Вярваме в Европа на свободата и справедливостта

  • 21 септември 2016 17:26

  • 1026
  • 2
Плевнелиев: Вярваме в Европа на свободата и справедливостта
© Президентство

Вярваме в Европа на върховенството на правото, на свободата и справедливостта и в този контекст най-видима е връзката между работата на конституционните юрисдикции и принципите, върху които е построена обединена Европа“, подчертава още в обръщението си към конституционните съдии президентът. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в поздравителния си адрес към конституционните съдии по случай отбелязването на четвърт век от приемането на Конституцията на Република България и от формирането на първия състав на Конституционния съд.

Държавният глава подчертава, че Конституционният съд е символ на демократичната ни държавност и обществена справедливост, а „демократичното парламентарно управление в България при зачитане на свободата и сигурността на гражданите е водеща цел за всички институции и гражданите“.

Президентът припомни, че множеството кризи в света през последните години доказват, че все още е възможно от позиция на силата да се преследват интереси и цели по всякакъв начин – включително и с прекрояване на граници.

„Преди четвърт век обаче ние избрахме друг път – пътя на правото, на върховенството на Конституцията и закона. За да не се отклоняваме от този път, е много важно всеки един конституционен съдия да си дава сметка за своята роля и какво е призван да брани с всяко свое решение“, призовава той.

„За пръв път в конституционната ни история беше създаден орган, натоварен с отговорната задача да пази върховенството на Конституцията и да гарантира основните права и свободи на личността. Конституционният съд се утвърди като справедлив арбитър в отношенията между държавните органи и между политическите сили“, заявява още държавният глава.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1026 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.21 | 22:15

2
на кой кур седнеш неговата песен пееш

2016.09.21 | 21:33

1
За ЕС си Вилает булгаристан, затова ти давът пари за лагери а не ограда

Добави коментар

Водещи новини