Дончев: Руската страна е поканена за тристранни разговори "България-ЕС-Русия" за газовия х

  • 07 септември 2016 13:16

  • 2951
  • 4
Дончев: Руската страна е поканена за тристранни разговори "България-ЕС-Русия" за газовия х
© Булфото (архив)

Гаранция за устойчивостта на проекта за изграждане на газов хъб "Балкан" е фактът, че ЕК казва в аванс: "Да, това е европейски ключов проект."

Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на днешния парламентарен блиц контрол. Той отбеляза, че проектът трябва да се ползва поне с минималната доза политически консенсус, защото заради мащабите му две или три правителства ще работят по него. В момента започва възлагането на предпроектното проучване, а докато това стане, ще се извършват техническа работа и разговори заедно с клиенти, транзитьори и доставчици, отбеляза Дончев. По думите му проектът е базиран на 4 или 5 независими източника на газ. По отношение на темата - обект на особена политическа чувствителност - дали проектът дава възможност за снабдяване и с руски газ, отговорът е "да, ако те поискат".

Руската страна е поканена за тристранни разговори "България - ЕС - Русия", където да бъдат изчистени детайлите и ако виждат интерес и своя полза, могат да участват. Хъбът като инфраструктура и като търговска платформа може да съществува и без допълнителни доставки на руски газ, но той би бил по-атрактивен и по-рентабилен с допълнителни количества, снабдявани през Черно море, коментира вицепремиерът. По думите му икономическите аргументи сочат, че полза ще имат всички, включително и руската страна. Аз се съмнявам, ако някой има полза, да пропусне, добави Дончев.

Последвайте канала на

БТА
2951 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.07 | 20:56

4
Защо я канете Русия ? Нали сте за санкциите срещу нея ! А не искате ли един як руски уйй в гнилите ви тикви ?!

2016.09.07 | 16:59

3
Защото им стана ясно, че досега само лапат краварския, а той не дава, той взима! Опоскаха народа ни до кокал. Само Русия ще ни спаси отново!

2016.09.07 | 16:58

2
Абе ,Дончев нещо си се объркал ,пита ли Митов и Ненчев ,ще ти разрешат ли ? Техния глас се чува ,щото е ....краварски ,тънък и педалски !
аз

2016.09.07 | 16:54

1
\\\"Къдравата Сю\\\" ли ги кани?

Добави коментар

Водещи новини