Ивелина Василева: Високата смъртност при делфините е заради незаконния улов с мрежи

  • 19 август 2016 08:12

  • 4872
  • 4
Ивелина Василева: Високата смъртност при делфините е заради незаконния улов с мрежи
©

Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва в ефира на БТВ.

По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, заради което делфините по-лесно се заплитат в тях и се задушават. „Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми”, заяви Василева.

По повод последния случай, в който делфинче умря край Ахтопол, Василева каза, че на сайта на министерството има публикувани съвети как да се помогне на бедстващ делфин. „Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето”, поясни Василева.

Министърът на околната среда и водите ще се изкачва на в. Мальовица и до Райското пръскало с алпиниста Боян Петров като част от кампанията „Яко е да си еко”. Към тях могат да се присъединят всички, които поискат.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4872 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
този

2016.08.21 | 18:56

4
Интересно кой ги разплита от мрежите и ги изхвърля на брега -!!!!
аз

2016.08.21 | 18:56

3
резултат от ''добре'' свършената ви работа
анонимен

2016.08.20 | 18:50

2
Проста крава.
София-нец

2016.08.20 | 18:50

1
Цитат - "Черно море е голям воден обект" !?!?!?!? Госпожо, моля, обадете ми се да Ви подаря глобус.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини