Дянков: Няма опасност от санкции заради отказа ни от "Бургас - Александруполис"

  • 07 декември 2011 12:09

  • 2702
  • 5
Дянков: Няма опасност от санкции заради отказа ни от "Бургас - Александруполис"
©

Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис". Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в Министерски съвет.

Тристраннното споразумение е между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество и строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис” и е сключено на 15 март 2007 година. България предлага то да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Финансовият министър съобщи, че правителственото решение е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на международната проектна компания – фаза на разработка на проекта.

"Съгласно анализите на петролопровода, той не може да бъде реализиран при условията в сключеното споразумение. Става дума за финансовите параметри", съобщи Дянков.

МС прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в международната проектна компания.

Средствата в размер до 12.8 млн. лева ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към международната проектна компания.

Приет е текстът на писмата, с които страните ще бъдат информирани. Следващата сряда предстои годишното акционерно събрание, на което България ще излезе с тази позиция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2702 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЗАПОЗНАТ

2011.12.15 | 15:02

4
Глупости на таркалета бих казал. Забележете, че Дянкофф реже всички проекти свързани с Русия, а гъза му е отворен за всякакви такива дошли от САЩ. Елементарно американско мекере и агент за влияние. Само дето не осъзнава, че Русия е много близо до нас и по стечение на обстоятелствата не само България, но и цяла Европа сме зависими от руските енергопроекти. Много е тъпо да дразниш мечката по нареждане на гринговците, като финансовите интереси диктуват друго.

2011.12.15 | 15:03

5
За съжаление в България все още има такива като теб на които логиката им куца и не могат да правят изводи. Нормално е такъв човек, като се опита, опитът да е неуспешен. Не развявай постиженията на вътречерепната си червенина, като червен комунистически байрак, защото всъщност прави лошо впечатление. Изобщо не става дума за проекти свързани с Русия или когото и да било. Става дума само за пари и последици за България. Русия, както и всички останали, има само финансови интереси към България. Но явно това ти е трудно да го разбереш.
ЗАПОЗНАТ

2011.12.15 | 10:57

3
Ех че бързо и чевръсто смъкнаха статията :) Преди два дни толкова бързо смъкнаха и статията, в която се изтърваха, че Е.ОН щял да прибере от региона 15 милиарда евро. Егати "независимата" журналистика!!!!! ПФУ!
a

2011.12.08 | 01:44

2
Браво! Дано се откаже проучването и на пистовия газ!
Самуил

2011.12.07 | 19:16

1
Хората от Бургас ясно казаха, че не искат петролопровода застрашаващ туризма на региона. Комунисти, нямате думата. Знам ,че обичате русия повече от България и ви е яд.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини