Горанов: Много е вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г.

  • 17 август 2016 13:39

  • 2707
  • 1
Горанов: Много е вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г.
© Булфото

Много е вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г. Твърде рано е обаче още да се представят сметки за новия бюджет. Тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите. Това заяви днес пред журналисти министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, който заедно със столичния кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска провери ремонта в Софийската математическа гимназия.

Министър Горанов коментира темата за стрес тестовете на банките. Както показват числата, лимитът за нов държавен дълг за 2017 г. ще бъде нула. Хората могат да бъдат спокойни за своите спестявания. Капиталовите показатели на нашата система са близо двойно по-добри от средноевропейските, които излязоха от стрес тестовете на европейските банки, посочи министър Горанов.

Той каза, че стратегията на МФ още в началото на годината е била подготовка с ликвидни буфери. Моята увереност дойде сред резултата, че всички банки издържат срес теста. В този смисъл не се налага подкрепа с публични средства, посочи министърът. По думите му средствата, които остават, са част от фискалния резерв и ще бъдат използвани за погасяване на падежиращи дългове. Спестеният ресурс ще отиде за операции по намаляване на дълга.

За 36-те общини в лошо финансово състояние министър Горанов отбеляза, че голяма част от представените пред Министерството на финансите планове на общините са доста наивни и ще трябва да се преработят. Голяма част от тях вече са получили коментари от ведомството. Работим заедно с общините в оперативен порядък, за да можем да им подскажем какво очакваме да видим, посочи министър Горанов. Ако те се заблуждават, че ресурсът, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, то не това е целта на оздравителните програми, заяви министърът. Целта по думите му е засилване на качеството на местното самоуправление и засилване на отговорността на местните власти. Имаме и много добри и много лоши примери, каза министър Горанов.

Той информира, че малка част от общините са готови да предложат качествени планове, които министърът да предложи на правителството. Претенциите на общините са непропорционални на това, което се очаква от тях като решение. Идентифицирали сме проблемите и ще работим, за да не се получава така, че след местни избори новите кметове да поемат фалирали общини, посочи министър Горанов. Веднага след последните избори са идентифицирани общините със слабости. Те ще бъдат наблюдавани и ще се следи дали се справят по-добре, допълни министърът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.28 | 19:23

1
I NOV ZAEM...ZABRAVI LI

Добави коментар

Водещи новини