Радев: Плащаме на полските летци и кетъринга (обновена+видео+снимки)

  • 16 август 2016 10:15

  • 11815
  • 74
Радев: Плащаме на полските летци и кетъринга (обновена+видео+снимки)
© Novini.bg

Ген.-майор Румен Радев свали униформата си и се появи за пръв път в публичното пространство, след като в началото на месеца подаде рапорт за напускане. Началникът на Военновъздушните сили (ВВС) наруши мълчанието си, за да разкрие състоянието на родната авиация и какво го е подтикнало да напусне, предаде репортер на Novini.bg

"Никога не съм бил против съвместна охрана с друга държава член на НАТО",обяви Радев.

Генералът категорично отрече това твърдение, изказано от военния министър Николай Ненчев. Радев обаче е против друга държава да иззема функциите на нашите ВВС. Именно това е и основният му мотив да напусне армията.

"С министъра на отбраната се разминахме по концепцията на изпълнението на мисията Airpolicing. Аз бях и категорично против България да плаща разходите на гостуващата страна", аргументира се още Радев.

България пръска сериозни финансови средства за полските летци, с които съвместно ще охраняваме небето си. Покриваме на полската делегация настаняването, кетъринга, транспорта, гориво. Това стана ясно от думите на ген. Румен Радев. От признанията му се разбра още, че той е против финансовата част от концепцията.

Радев сподели, че неочаквано през юли у нас е пристигнала полската делегация. Това е разочаровало началникът на Военновъздушните сили, защото е осъзнал, че военния министър Николай Ненчев не се е съобразил с неговото мнение.

"Това е неизгоден и унизителен договор, това, че България кани друга държава за охраната", каза генералът. И сподели, че не е знаел как да отиде при останалите летци и да има каже, че държавата не е отпуснала пари за тях, но ще даде пари за други военни.

"Дават ли си сметка чиновниците какво поражение нанесоха? Добре, ще намерим милионите и ще платим. Кой обаче може да възстанови разбитата мотивация на тези летци?", запита реторично Радев.

Междувременно той коментира и модернизацията на родната авиация.

"И аз бих искал да имам държавници, които не превиват гръб", заяви той по повод лесното решение да възложим на Полша да ни ремонтира самолетите, вместо лицензираната руска компания РСК МиГ.

Радев направи хронология на изпълнението на модернизирането на нашите изтребители. Той смята, че три са били причините да изберем Полша вместо Русия. По думите му България се е съобразила с декларацията от срещата на Върха на НАТО в УЕЛС, санкциите срещу Москва и идеологически съображения. Той даде пример, че Словакия, Унгария, Чехия и дори Гърция си ремонтират машините в Русия, като в базата в Словакия дори имало руски техници.

Радев отказа да отговаря на политически въпроси, въпреки интересът на журналистите към президентската кампания. На въпрос дали се чувства готов да бъде главнокомандващ на армията, той отговори така: "Ако не се чувствам готов, не излитам. Аз съм човек, който винаги приема предизвикателствата". И не прие обвиненията изразени от премиера Борисов, че е "политическа фигура".

Ген. Румен Радев подчерта, че още през юли е взел решение за оставката си, но е подал рапорта си по-късно, защото със своя екип е изработвал важен документ за военновъздушните сили.

"Тръгнах си от българската армия, защото не мога да стана подчинен на министър на отбраната, който не се вслуша в мен; който се отнася към такива важни проблеми като националната сигурност с неглижиране, празни обещания и евтин pr", отсече Радев.

Накрая той добави, че е пенсионер от 00 ч снощи и имал своите лични планове. "Все ще намеря какво да правя, ако ще и марсианец да стана аз съм се подписал под документа", заяви още напускащия армията началник.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
11815 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар
Гербераси долни

2016.08.23 | 11:49

74
Благодарим на управляващите видях ме всичко от света ,но най важното доживях ме да храним чужда армия.
Българин

2016.08.17 | 22:16

56
Как се казва бащата на Путин ??????????????????????
Руснак

2016.08.23 | 11:49

73
На Путин бащата се казва Путю Маринкин хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо
Българофил

2016.08.18 | 02:49

72
другарю радев май сте бита карта хохохохохохохохохохохохо
ЗНАЕЩ

2016.08.18 | 02:48

71
ГЕРБЕРАСТИТЕ НЕ ИМ ИЗДЪРЖАТ НЕРВИТЕ И СА СЕ АКТИВИРАЛИ ВЪВ ФОРУМИТЕ СРЕЩУ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ. РАЗБИРА СЕ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.

2016.08.18 | 00:40

70
ПРАВ Е. БЪЛГАРИЯ НЕ БИВА ДА ПЛАЩА НА ЧУЖДИ МЪРЗЕЛИ И СМОТАНЯЦИ.
русофил - парцал

2016.08.18 | 00:38

69
Кой нормален харесва ненормална държава - Pycия? Какво нормално има в нея?

2016.08.17 | 08:28

47
Ника си сменяш ,педалското д-пе и да искаш -не можеш !
негласуващ

2016.08.17 | 22:53

68
Всичко зависи от подкрепата на ДПС, ДОСТ т.е. от малцинствата, ако изборите са честни разбира се... Мисля, че ТЕ ще подкрепят най-вече генерал Бойко Борисов...
ТИКВАТА ПРОДАДИ ВЪЛГАРИЯ НА ЕРДОГАНЯ

2016.08.17 | 22:53

67
КУРВА БОЙКО ЗАМИНАВА В ТУРЦИЯ ДА ГО ШИБАТ
ТИКВАТА ПРОДАДИ ВЪЛГАРИЯ НА ЕРДОГАНЯ

2016.08.17 | 22:53

66
КУРВА БОЙКО ЗАМИНАВА В ТУРЦИЯ ДА ГО ШИБАТ
ТИКВАТА ПРОДАДИ ВЪЛГАРИЯ НА ЕРДОГАНЯ

2016.08.17 | 22:53

65
КУРВА БОЙКО ЗАМИНАВА В ТУРЦИЯ ДА ГО ШИБАТ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини