България не веднъж е нарушавала закона при експулсиране на чужди граждани

  • 12 август 2016 21:38

  • 2497
  • 2
България не веднъж е нарушавала закона при експулсиране на чужди граждани
© Булфото Архив

България не веднъж е била съдена за експулсиране на чужди граждани. Близо 10 са спечелените срещу страната ни дела в Страсбург заради нарушения на международното право при експулсиране на чужди граждани, съобщи БНТ.

По информация на националната телевизия първото дело, заведено в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, е от ислямския проповедник Ал Нашиф. През 2002 г. той успя да спечели делото, а страната ни е осъдена да заплати 17 000 евро заради нарушени човешки права. Ал Нашиф е депортиран от България на 4 юли 1999 г. заради религиозната си дейност в Родопите, която се е смятало, че представлявала заплаха за националната сигурност.
По-късно от ЕСПЧ считат, че при експулсацията на Ал Нашиф е нарушено правото му на семеен живот. Според магистратите е погазен и член 13 от Конвенцията за правата на човека, тъй като не е било достъпно нито едно правно средство за защита. Делото става повод за законодателни промени у нас.

Измененията в закона обаче не спират грешките и делата срешу България се множат. Последният пример е от началото на август, когато българските власти експулсират чеченския имам Шуит Тотаев въпреки отправената към него заплаха за убийство от страна на лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2497 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.08.14 | 16:59

2
Как си го представяте да не предадем този гюленист на Турция , ако не го предадем Турция ще ни заподозре и директно ще ни обвини че и ние сме участници в преврата и сме искали да свалим Ердоган , и видите ли сега наште шпиони които сме вербували си бягат при нас да ги защитим ...

2016.08.14 | 16:59

1
"Грешки " ли ? Ами продължавайте да "грешите ",нали народа ще плаща !А вие ,си вземайте "тлъстите " заплати и онова "под масата " !

Добави коментар

Водещи новини