Децата бежанци у нас са жертва на каналджиите, разкри Мая Манолова (видео)

  • 09 август 2016 12:57

  • 5244
  • 5
Децата бежанци у нас са жертва на каналджиите, разкри Мая Манолова (видео)
© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на организира дискусия, на която изложи доклад от проверка и оценка за състоянието на правата на непридружените деца-бежанци, предаде репортер на Novini.bg.

Манолова и нейният екип лично са обиколили всички центрове за настаняване на мигранти в страната и са констатирали, че в изградените бежански лагери няма осигурени места за малолетни и непълнолетни деца. Омбудсманът настоява незабавно да бъдат осигурени защитени пространства, където може да бъде гарантирана сигурността и живота на децата. От институцията обясняват, че не може да бъде установен точния брой на непридружените деца-бежанци, тъй като постоянно се мени тяхната бройка. "Към момента на проверката имаме 143 такива деца, като най-често децата, които идват сами, са от Афганистан и Пакистан. Трайна тенденция е децата от Сирия да бъдат водени от свой близък или роднина. Децата остават в България между 1-3 седмици. До края на годината се очаква през центровете да преминат над 4 000 деца или двойно повече от миналата година. Тези деца най-често са залавяни на "зелена" граница водени в група", разкри Манолова.

Лично тя се е срещнала с две деца от Афганистан, които в момента се намират в България, но са твърдо решени да стигнат до Норвегия. Те са разкали на Манолова, че по пътя си са се сблъскали с огромни беди. Разкрили са, че нямат пари и нямат телефони, но чакат каналджии, които да ги преведат до Норвегия. "Групата е била от 10 деца. 8 вече са тръгнали към различни точки на Европа с помощта на каналджии. Тези деца са жертва на трафик на хора. Как ще си платят на трафикантите? Много често те са карани да проситуират, да крадат, да извършват престъпления или да стават донори. Ще поискаме законови промени, с които да бъде преустановена практиката за записване на дете към възрастен. Това се случва много често в Елхово, когато бъдат заловени нелегално преминаващите. Тогава на ръба на закона децата са карани да подпишат декларация, че са придружавани от някой от групата. Има случаи, когато детето и възрастният са от различни националности", допълни Манолова.

Омбудсманът е шокиран от решението на кмет на столичен район да определи куриера на общината да бъде представител на непридружени деца-бежанци. На куриера са му били назначени 537 деца. "Тази практитка трябва да бъде прекратена. Също така условията за живот в центровете са доста тежки. Най-лоши са битовите условия във Военна рампа и Овча купел", каза още Манолова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5244 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Овца

2016.08.11 | 17:50

5
Тъпа кюстендилска овца,свършиха ли проблемите на българите ма смръдло та се занимаваш с тия уроди мигрантски.
Мая има славата на лека жена.

2016.08.09 | 16:37

2
Загрижена е за новия си електорат !!! А и много обича черни курища !!!

2016.08.09 | 16:37

1
Само педал може да разсъждава ...опа разсъждава се ако имаш с какво !Това са деца и без родители бе ,педераст гнусен !
пращат ги май нарочно

2016.08.11 | 17:50

4
СЛЕД ДЕЧИЦАТА ИДВАТ БРАДАТИТЕ ТАТКОВЦИ И ЗАБУЛЕНИТЕ МАЙКИ - ДЕЦАТА СА МАЙ " ТРОЯНСКИЯ КОН " ЗА ЕВРОПА! ПУСКАТ ГИ НАПРЕД УЖ СА НЕЩАСТНИ, А ПОСЛЕ ПО ЗАКОНИТЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА СЕМЕЙСТВАТА ПРИСТИГАТ "ИЗВЕДНЪЖ" НАМЕРИЛИТЕ СЕ РОДНИНИ! И СЕ ПОЧВА ЗАВЛАДЯВАНЕТО! А ТАКИВА КАТО ТАЯ ГОСПОЖА МАЙ ДОВЕДОХА БЕДИТЕ!
Овен

2016.08.10 | 00:00

3
На българите ,проблема е на най-високото място в тялото !Смръдльо ,вярно, овца си !Акъл -йок ,ама ляляш !А за проблемите -питай Боко !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини