Бъчварова и министър Музалас договориха засилване на трансграничното сътрудничество

  • 01 август 2016 16:07

  • 2528
  • 1
Бъчварова и министър Музалас договориха засилване на трансграничното сътрудничество
© МВР

„В контекста на актуалната среда за сигурност, поддържането на високо ниво на сътрудничество и своевременният обмен на оперативна информация придобиват още по-голямо значение“.

Това подчерта вътрешният министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. по време на двустранната работна среща с гръцкия й колега Йоанис Музалас - министър по въпросите на миграционната политика, съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещата се проведе в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на България и Гърция, което се състоя днес в резиденция „Бояна“. По време на двустранната среща министрите Бъчварова и Музалас обсъдиха конкретни линии за още по-тясно сътрудничество по отношение на управлението на общата граница, ограничаването на нелегалната миграция и каналджийството, както и противодействието на тероризма.

Министрите обсъдиха засилването на полицейското присъствие от страна на двете държави в уязвимите точки по общата граница, както и организирането на съвместни гранични патрули, като доказала се успешна практика и в други направления на работа.
Министър Бъчварова благодари на гръцкия си колега за своевременната реакция при случаите на връщане на незаконно преминали българо-гръцката граница лица. Тя подчерта, че в резултат на интензивния диалог, процедурите, които преди са отнемали месеци, сега се осъществяват в рамките на дни и добави, че общите действия дават ясен сигнал, че двете държави предприемат необходимите мерки, за да не допуснат отварянето на нов мигрантски маршрут.

Гръцката страна приветства предложението на българския вътрешен министър за установяване и на регулярна практика за изработване на съвместни позиции по общоевропейските въпроси. Като приоритетна област в това отношение двамата посочиха реформата на регламента „Дъблин“ и създаването на единна европейска система в областта на реадмисията и връщането. Министър Музалас подчерта още, че Гърция напълно подкрепя присъединяването на България към Шенген, „което е изключително важно за общата сигурност, не само на България и Гърция, a и на Европа“. В срещата участваха и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антонио Ангелов, председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, както и началникът на щаба на гръцката полиция генерал-лейтенант Захарула Цириготи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.07 | 10:52

1
Добре ,ама малко е стар !Дали ще" стане " ....,сътрудничеството ?А и Бъчвата е старичка ,ама е жена !Но има лубриканти !

Добави коментар

Водещи новини