Рашидов разпореди проверка за разрушаване на паметник на културата

  • 25 юли 2016 18:20

  • 1711
  • 3
Рашидов разпореди проверка за разрушаване на паметник на културата
© Булфото

Във връзка с подаден сигнал, че се разрушава къща - паметник на културата, министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко разпореди незабавна проверка за статута и съгласувателните процедури на сградата на ул. "Отец Паисий" 11 в Пловдив, съобщават от пресцентъра на Министерството.

В регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство сградата на ул. "Отец Паисий" 11 в Пловдив е записана като архитектурно-строителен паметник на културата с категория "за сведение".

Още утре - на 26 юли 2016 г., на място ще бъде извършена проверка от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата, а по случая е уведомена и заместник-кмета на община Пловдив Амелия Гешева, се посочва в съобщението. Ако проверката установи други дейности по сградата, извън тези, които са посочени в становището за съгласуване на проекта, Министерството на културата ще предприеме мерки съгласно Закона за културното наследство.

През 2015 г. Министерство на културата е съгласувало проект за ремонт и реновиране на фасади север и запад на жилищна сграда на ул. "Отец Паисий" 11 в Пловдив. Становището предвижда освобождаване на фасадите от рекламните табла и климатични тела, както и възстановяване на мазилката и пластичната декорация, които да съответстват на характеристиката на паметника.

През 2016 г. също на ул. "Отец Паисий", но на номер 13 в Пловдив е одобрен технически проект, който предвижда ниско застрояване и реконструкция на съществуваща триетажна сграда - паметник на културата. В строителното разрешение подробно е описано кои части на къщата могат да бъдат съборени и кои трябва да се запазят.

Утре проверката ще установи дали проектът за сградата на ул. "Отец Паисий" 13 се изпълнява в съответствие със закона, посочват от Министерството на културата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
изтормозен българин

2016.07.26 | 14:48

3
Този долен турчин нищо няма да направи само пуска фишеци. С лека ръка си рушим историческите богатства. Жалко.......Много жалко. Яд ме е за всичко което се руши в тази божия територия, а най-много ме е яд за това че това става с криминалното бездействие на управляващите.
корупция

2016.07.26 | 14:48

2
Само не мога да си обясня защо подобни проверки се обявяват предварително и се дава възможност на нарушителите да покрият свойте нарушения ?
kur za boiko analev

2016.07.26 | 14:47

1
na toq turzin Boiko fesa my lapa rq3ania KUR

Добави коментар

Водещи новини