Сметната палата откри нарушения при финансирането на предизборната кампания на 32 партии и коалиции

  • 21 юли 2016 11:28

  • 1398
  • 2
Сметната палата откри нарушения при финансирането на предизборната кампания на 32 партии и коалиции
© Novini.bg

Сметната палата извърши одит за съответствие на приходите и разходите във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и за кметове, проведени през 2015 г. Открити са нарушения при финансирането на общо 32 партии и коалиции, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В изборите за общински съветници и за кметове, проведени през 2015 г., участваха 71 политически партии и 3 коалиции от партии, регистрирани в ЦИК. При одита са проверени 55 политически субекта – 53 политически партии и 2 коалиции от партии, регистрирани в ЦИК. Сметната палата проверява отделно събраните приходи и направените разходи от 204 местни коалиции и 50 инициативни комитета за предизборната кампания, но този одит още не е приключил.

Резултати от приключилия одит: 23 партии са спазили всички изисквания на Изборния кодекс за финансирането на предизборната кампания, а при 32 политически субекта са установени различни нарушения. Проверените участници в изборите са спазили изискването на Изборния кодекс в срок до 30 дни след изборния ден да представят отчет пред Сметната палата, с изключение на три политически партии, които са представили отчетите си със закъснение.

Не е предоставена задължителната информация за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК): от девет политически партии - за направени дарения от физически лица; от шест партии - декларации за произход на дарени средства, в размер над минималната работна заплата; - от осем политически партии - за финансиране със средства на кандидати; - от шест партии – декларации на кандидати за произход на предоставени средства над минималната работна заплата; - от четири политически партии – за безвъзмездно предоставени вещи и декларации за собственост на вещите; - от шест партии - за рекламни и PR агенции.

Информацията за публикуване в ЕРИК е предоставена със закъснение: - от две политически партии - за направени дарения; - от една партия - декларации за произход на дарени средства, в размер над минималната работна заплата; - от пет партии - за финансирания със средства на кандидати; - от три партии – декларации на кандидати за произход на предоставени средства, в размер над минималната работна заплата; - от две партии – за безвъзмездно предоставени вещи, в т.ч. декларации за собственост на вещите; - от пет партии и една коалиция от партии - за рекламни и PR агенции.

При проверка дали законно са набирани средства за финансиране на предизборната кампания са установени неотчетени приходи от десет политически партии и една коалиция. Една политическа партия не е спазила изискването приходи над 1 000 лв. да се получават по банков път. Всички одитирани политически субекти са спазили забраните относно източниците за финансиране и подпомагане на кампанията. При проверката за законността на разходите са установени неотчетени разходи от 9 политически партии и една коалиция, както и неотчетени поети задължения от една партия. Четири политически партии не са спазили изискването разходите над 1 000 лв. да са по банков път.

Размерите на финансиране на предизборната кампания на отделните политически субекти са в съответствие с изискванията - под определения в Изборния кодекс общ размер за финансиране за избори за общински съветници и за кметове.

зискванията - под определения в Изборния кодекс общ размер за финансиране за избори за общински съветници и за кметове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Смешната палата.

2016.07.21 | 17:14

2
Сметната палата е смешна.

2016.07.21 | 11:44

1
А 25-те хиляди лева дадени от РБ на НФСБ за предизборната кампания открити ли са, аааа???? Или ще ги открият, когато спрат да подкрепят управляващите.

Добави коментар

Водещи новини